Serbest Kalan Kötülük: Pandora'nın Kutusu

Serbest Kalan Kötülük: Pandora'nın Kutusu
  • 8
    0
    0
    0
  • Kadim çağlarda yaşamış tanrılar ve titanların hikayesidir bu.

    Her daim tanrılarla savaş halinde olan titanların Zeus'a meydan okuyuşunun öyküsüdür.

    Titan ateş tanrısı olan Prometheus Zeus'un elinden ateşi çalarak meydan okur. Ateşi çalmakla beraber bilgiyi de Zeus'un elinden alarak insanlığa armağan eder. Bunu üzerine Zeus Prometheus'u bir Kafkas Dağlarına zincirler ve sonsuz işkencelere mahkum eder. Dağda bir kayaya zincirlenir ve Zeus kartalını Prometheus'un karaciğerini yemesi için yanına gönderir. Kartalın karaciğeri yemesinin nedeni ise bu organın hasar halinde kendini yenileyebilmesidir. Bu işkence sürekli tekrarlar ve kısır bir döngüye dönüşür. Prometheus'u bu işkencelerden Herkül kurtarır.

     

    Prometheus ve Kartal. Nicolas-Sébastien Adam, 1762 Louvre Müzesi

    Prometheus'un kurtarıldığını duyan Zeus duruma çok kızar ve insanlardan intikam almak ister. Bütün tanrılar bir araya gelir, insanların felakete uğramalarını istemezler. Fakat Zeus'a da karşı çıkamazlar. Zeus bir plan yapar ve tanrılardan bir kadın yaratmasını ve bu kadına güzellik, zarafet ve kibarlık bahşetmelerini ister. Zeus ise saf güzellikte yaratılan bu kadına bir de kıskançlık ekler. Tüm tanrıların hediyesi manasına gelen Pandora ismini verirler. Hermes Pandora'yı alır ve Prometheus'un kardeşi Epimetheus'un yanına götürür. Kardeşinin üzüntüsünü yaşayan Epimetheus karşısında Pandora'yı görünce bütün acılarını unutur. Pandora'ya aşık olan Epimetheus uzun bir süre uzak diyarlarda mutluluk içinde yaşarlar.

     

    Charles Edward Perugini, Pandora'nın Kutusu

    Pandora ve Epimetheus huzurla yaşarken çok uzaklardan elinde kutu olan bir adamın yanlarına geldiğini görürler. Adamın bir hayli yorgun olduğunu ve ne için yolunun buraya düştüğünü merak etmişlerdir. Pandora ve Epimetheus adama yardım eder ve adam da elindeki kutuyu onlara bırakmak ister. Kutuyu gelip alacağını söyleyen adam ise Hermes'ten başkası değildir. Bir rivayete göre ise Hermes'in elindeki kutu değil antik Yunan da kullanılan Pithos adı verilen çok amaçlı kavonozdur.

     

    Giulio Bonasone 16.yy Pandora'nın Kutusunu Açan Epimetheus, Metropolitan Museum of Art

    Kutuyu inceleyen Pandora ve Epimetheus içinde ne olduğunu merak eder. Pandora ise merakına yenik düşer ve kutuyu açmak ister. Epimetheus buna izin vermez ve Pandora'ya kızarak kutunun yanından ayrılır. Pandora ise kutuyu dikkatlice inceler, içinde ne olabileceğine dair tahmin yürütür. Ayağa kalkar ve Epimetheus'un nerede olduğuna bakar. Epimetheus'un uzakta olduğunu gören Pandora ise hemen kutunun yanına gider ve kutudan bazı sesler duyar. Kutudan gelen sesler ise "Pandora lütfen kutuyu aç, lütfen bizi serbest bırak, Pandora Lütfen" diyen bazı sesler duyar. Pandora'nın merakı daha da artar ve kutuyu biraz aralar. Kutudan bir an da siyah böcekler çıkar ve Pandora'yı ısırır. Korkan Pandora hemen Epimetheus'u çağırır ve yanına gider. Epimetheus'u da böceklerin gazabına uğrar. Pandora büyük bir hata yaptığını ve kutuyu açmaması gerektiğinin farkına varır. Çünkü kutudan çıkanlar bu dünyada hiç bulunmayan kötü ruhlardır. Açlık, ölüm, keder, ızdırap, hastalık, sefalet ve kibir gibi insanlığın sınandığı büyük felaketlerdir. Bu felaketler kutuya bizzat Zeus tarafından intikam için yerleştirilmiş ve insanlığın en büyük imtihanlarından olmuşlardır. Kutudan yeni bir ses duyan Epimetheus ve Pandora ne olduğunu anlamaya çalışır ve tekrar açmak istemezler.

     Sébastien Le Clerc, 1676 British Museum

    Kutudan ise narin ve yumuşak bir ses çıkar "Lütfen beni serbest bırakın, dışarıdaki kötülüklerle yalnızca ben mücadele edebilirim." diye bir ses duyarlar. Pandora bu sesin kötü birine ait olmayacağını düşünerek Epimetheus'u kutuyu açmaya ikna eder. Kutuyu açan Epimetheus içinden çıkana hayran kalır. Kutudan eşsiz bir kelebek çıkmış ve bu kelebek ise bütün bu kötülüklerle mücadele edecek olan Umut'tur. Bir rivayete göre ise yegane kötülük umuttur. Nietsche'ye göre Umut en son kötülüktür. Çünkü işkenceyi uzatır. Dünyadaki kötülükle başa çıkmanın tek yolu umut etmektir. Bir rivayete göre bütün bu kötülüklerin içinde tek başına yer alan iyilik tohumu umutu ise tanrılar Zeus'tan habersiz gizlice yerleştirmişlerdir. İnsanların bu kadar çok kötülükle baş edemeyeceklerini düşünmüş ve bu acıyı hak etmediklerini düşünen tanrılar insanlığa bir armağan bırakmışlardır. Bu kelebek gittiği her yere kanatlarında iyilik ve umut taşıyarak insanların sabırla beklemesini ve acılarını bir nebze olsun dinmesini sağlamaktır.

    KAYNAKÇA:

    Seloztu "Pandora'nın Hikayesi"(Yunan Mitolojisi) http://mitolojiksayfalar.blogspot.com/, web 10.06.2017 Erişim Tarihi 11.01.2023

    "Pandora'nın Kutusu Ne Demek" ( Mitoloji) https://tarihibilgi.org/, web 04.10.208 Erişim Tarihi 11.01.2023


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.