Biten Bir İlişkinin Etkisinden Kurtulmak Ne Kadar Sürer?

Biten Bir İlişkinin Etkisinden Kurtulmak Ne Kadar Sürer?
  • 7
    1
    0
    0
  • Yabancıların en yakınından en yakınların yabancısına... İlişkilerin ardından yaşananların en iyi tasvirlerden biridir belki bu cümle. 

    Bazen biten bir romantik ilişkinin ardından -birey bunu kayıp olarak değerlendirirse- yas süreci başlar. Bu yas süreci kişiden kişiye değişmekle birlikte bir süre sonra günlük hayatın koşuşturmacasına tam olarak dönülmektedir. Modern hayat onu askıya almamıza müsaade etmez.

    Ayrılıklar acı verici olsa da, çoğu insan iyileşir ve hatta onlardan biraz güç kazanır. Bu bir nevi Nietzscheci şekilde öldürmeyen acının kişiyi güçlendirmesine benzetilir. Farkındalığı yüksek insanlar genellikle biten romantik ilişkilerin ardından kendilerini ve partner seçimlerini değerlendirip buna göre bir yaşam akışı oluştururlar.

    Romantik ilişkilerin bitmesinin ardından bireyin toparlanma sürecinde öne çıkan kavramlardan öne çıkan benlik saygısıdır. Son yıllarda, benlik saygısının gelişimine artan bir ilgi var. Benlik saygısı ya da özsaygı “bireyin bir kişi olarak kendi değerine ilişkin öznel değerlendirmesi” olarak tanımlanmaktadır (Donnellan, Trzesniewski ve Robins, 2011, s. 718). Yapılan çalışmalar, kararlı bir romantik ilişkiye geçişte başarılı bir şekilde ustalaşmanın, bir aile kurmanın ve evlenmenin benlik saygısını artırabildiğini göstermektedir (Luciano ve Orth, 2017). Ancak benlik saygısı sadece bir "öteki" ya da toplumsal normlarla ilişkili değildir. Benlik saygısı aynı zamanda kişisel yeterlik alanlarımızdan da beslenmektedir.

    Üç yıl boyunca takip edilen 9.000'den fazla Alman yetişkinle yapılan bir çalışmanın ilginç bulguları var. Sonuçlar, bir yıl veya daha uzun süren ilişkilerin sona ermesinin özellikle benlik saygısına zarar verdiğini gösteriyor. Romantik ilişkinin bitiminden sonra yeni bir ilişkiye başlamak, yeni ilişki sürdüğü sürece benlik saygısını arttırıyor. Bununla birlikte, daha kısa süreli ilişkiler - bir yıldan kısa sürenler - insanların benlik saygısını azaltma eğiliminde. Araştırmacılar, ayrılıktan sonra toparlanmanın yaklaşık bir yıl sürdüğünü belirtiyor:

    "...bir ilişkinin sona ermesinden sonra benlik saygısındaki azalma sadece geçicidir ve kişinin benlik saygısı bir yıl sonra zaten iyileşmiştir."

    Pek çok araştırma olumsuz olayların, olumsuz etkileşimlerin ve olumsuz duyguların etkilerinin genellikle olumlu olayların, olumlu etkileşimlerin ve olumlu duyguların etkilerinden daha güçlü olduğunu öne sürse de, bu araştırmada bir ilişkiye başlamanın etkisinin (yani olumlu bir geçiş) ilişkinin sona ermesinin etkisinden (yani olumsuz bir geçiş) daha kalıcı olduğunu gösteriyor.

     

    Kaynakça

    Donnellan, M. B., Trzesniewski, K. H., & Robins, R. W. (2011). Selfesteem: Enduring issues and controversies. In T. Chamorro-Premuzic, S. von Stumm, & A. Furnham (Eds.), Handbook of individual differences
    (pp. 718 –746). New York, NY: Wiley-Blackwell.

    Luciano, E. C., & Orth, U. (2017). Transitions in romantic relationships and development of self-esteem. Journal of personality and Social Psychology, 112(2), 307.

    https://www.spring.org.uk/2023/02/recovering-br.php


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.