Japon Klasikleri 25: Galaktik Trenyolu'nda Gece Vakti, Kenci Miyazava

Japon Klasikleri 25: Galaktik Trenyolu'nda Gece Vakti, Kenci Miyazava
  • 7
    0
    1
    3
  •  

    Yine bir Japon ve yine ölümünden sonra üne kavuşabilmiş bir yazar: 37 yaşında hayata veda eden Kenci Miyazava.

    Diziden okuduğum bazı yazarlarda aynı duruma birçok kez şahit olduğum için artık şaşırmıyorum. Sadece üzülüyorum. Neyse ki değeri geç de olsa anlaşılan yazarın adına hayatına ve çalışmalarına adanmış bir müze açılmış 1982 yılında. Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti  ise animeye uyarlanmış. 

     

     

    Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti demişken de henüz okumadan başlığıyla dikkat çeken bir eser. Ayrıca kapak tasarımının başlık ve konu ile uyumu müthiş olmuş. 

     

    Bir dışlanmayla karşı karşıya kalan Giovanni, hiç yalnız kalmaması gereken bir gecede, Yıldız Festivali’nde, kendisini bir tepede gökyüzünü izlerken bulur. O gün derste öğretmeninin bahsettiği Samanyolu’ndaki o nehri düşünmeye başlar. Fakat akla, hayale sığmayacak bir şey olur; gizemli bir tren ona doğru geliyordur. 

    Galaksinin ve takımyıldızlarının içinde dolaşan bu trende Giovanni bu sefer yalnız değildir; onu diğer arkadaşları gibi dışlamayan Campanella ile aynı vagondadır. Şaşkınlıklardan ve sürprizlerden bir türlü sıyrılamayan ve yolculuğun sırlarına kapılan Giovanni, dostluğa, mutluluğa ve hatta ölüme dair birçok şey öğrenir. 

     

     

    Kitabın konusu böyleydi fakat bu kadar basit bir eser değil. Derin anlamlarla dolu, birçok göndermeye ve ifadeye sahip. Yazar eleştirilerini yaparken de üslubunun doğal çizgisinden uzaklaşmıyor ve bu eseri daha özgün kılıyor gözümde. Bir Budist olduğundan dolayı semavi dinlere karşı farklı bir bakış görebiliyoruz, ayrıca Jeoloji okuması, çiftçilikle ilgilenmesi, doğaya karşı ne kadar hassas olduğunun bir yansıması. Doğa betimlemeleri belki bu nedenle çok güzeldi, o duyguyu ve masumiyeti verebildi bana. 

     

     

    Çocuk edebiyatı üzerine yazdıklarından başka aynı zamanda bir şair Miyazava. Japonya’nın en önemli şairlerinden biri olarak görülüyor. 

    Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti eseriyle tanışma fırsatı yakaladığım Kenci Miyazava’nın bu kısa öyküsünü keyifle okudum. Daha önce dilimize kazandırılmış Japonya’dan Öyküler kitabından haberim yoktu. Bu eseri de dizide yer almasaydı belki hiç okumayacağım bir yazar olarak kalacaktı. 

     

     

    Eserin sonunda yaşadığım şok bile başlı başına bir öneri sebebi benim için, Japon edebiyatı seven herkese tavsiye edilir. Galakside tren yolculuğu kulağa heyecanlı geliyor, sizce?

     

    -Yazarın hayatı için ayrıca bakabilirsiniz: Kenci Miyazava

     

    Kaynak

    Miyazava, Kenci (2023). Galaktik Trenyolu'nda Gece Vakti (Çev. Ceren Ürkmeztürk). İthaki Yayınları

     


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.