Japon Klasikleri 26: Japon Çocuk Öyküleri

Japon Klasikleri 26: Japon Çocuk Öyküleri
  • 4
    0
    0
    1
  •  

    Japonya’nın önemli yazarlarının çocuk edebiyatı için kaleme aldıkları kısa öyküler, Japon Çocuk Öyküleri eserinde bir araya getirilmiş. İthaki Yayınları tarafından yayımlanan eserin çevirisi ve derlemesi ise Okan Haluk Akbay’a ait. On dokuz öykünün toplandığı kitap, tam on dört yazara ev sahipliği yapıyor. Birkaç yazarın ise birden fazla öyküsü eserin içinde yer alıyor. Galaktik Trenyolu’nda Gece Vakti eseriyle tanıştığım Kenci Miyazava’dan dört öykü okudum mesela. Çoğu yazarın adını ilk defa gördüm, bildiklerime denk gelince sevindim. Miyazava’dan başka Raşomon eseriyle tanıştığım Ryunosuke Akutagava son öyküde kendisini gösterdi. İkisi hariç kitaplarını okuduğum yazar yoktu maalesef. Umarım kısa öykülerini okuduğum bu yazarların kitaplarının Japon Klasikleri Dizisi’nde basıldığı günleri de görebiliriz. 

     

    Yüzeysel bahsimizi geride bırakıp içeriğe dönecek olursam da genel olarak harika öyküler okumadım fakat neredeyse hepsinin ortak özelliği insanlara en çok da çocuklara bir mesaj vermesi ya da vermeye çalışması diyebilirim. Neden ‘’vermeye çalışması’’ dedim? Çünkü bazı öykülerde bu mesajlar çok derinlerde kalmış, hatta bazılarında her şey o kadar açık ve ortada ki gözden kaçıyor gibi. ''Masum, basit, çocuk masalları bunlar ya'' beklentisiyle okumayıp dikkatli bir şekilde elinize aldığınızda bu yazdıklarımın yersiz olmadığına siz de katılacaksınız bence. 

     

    Japonların çocuk öyküleri de bir ‘’tuhaf’’; bazı detayları oldukça ürkütücü, gerilim dolu yanları da var. Bazılarında ise gülümsetmeden geçmiyor. Çocuklara anlatmak istediklerimizi anlatmak zor olabiliyor zaman zaman. Bu öykülerde çocuklar canlarının istediklerini yapınca başlarına ne geleceğine tanık oluyorlar. Öykülerin büyük kısmı bu yönde anlamlı ve başarılı doğrusu. Hayvanların ve bitkilerin dile geldiği öyküler de çok keyifliydi. Fabl okumayı sevenlerin hoşuna gidecektir. Tabii yine ders veren yönleri vardı bu kısa öykülerin. 

     

    Öykülerin çoğu masalsı kurguyla ilerliyor. Olağanüstü olayların yaşanması ve öykü bitişlerinin garip sonları okurun heyecanını diri tutuyor. Sıkmadan, yormadan her sayfada yeni bir yolculuğa yelken açtırıyor. En sevdiğim öyküler ise: Mutluluk, İstekleri Bitmeyen Lokanta, Tilki Gon, Tepedeki Ev, Ay Manzaralı Gece ve Gözlük, Babil Kulesi, Eldiven, Kırmızı Mum ve Denizkızı, Mandalinalar.

    Bu aralar okumalarınızın temposu olumsuzluğa sürüklenmiş bir haldeyse Japon Çocuk Öyküleri ile volümü arttırabilirsiniz. Ara okumalar için müthiş bir seçenek. Herkese şiddetle tavsiye ederim. 

     

    Kaynak

    Kolektif (2023). Japon Çocuk Öyküleri (Çev. ve Der. Okan Haluk Akbay). İthaki Yayınları

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.