Advertisement

Dünyanın En Basit Konusuna Sahip Dizisi: The Walking Dead

Dünyanın En Basit Konusuna Sahip Dizisi: The Walking Dead
  • 4
    1
    2
    1
  • Bana gelip bir dizi yazman lazım ne hakkında olsun derseniz alacağınız ilk cevaplardan biri zombiler olur çünkü dizi ve film tarihinin en basit, akla gelebilecek ilk konusu zombilerdir: Aksiyon garantili, yer yer dram serpiştirilmiş; tüketmeye hazır.
     
    The Walking Dead ise bu konuya sahip dizilerin baş tacıdır. Ayrıca izlemeden önce, aman ne olabilir ki zombilerden kaçacaklar işte, diyerek başladığım ve ağzım açık bir şekilde hayranlıkla bitirdiğim dizidir kendileri.
     
    2020 kapanışı zombilerle yapabilir; taktik kasmak lazım, diyerek pandemide izlemeye başlamıştım The Walking Dead’i.
     
    Genel olarak ele aldığımda ise iyi ki çok geçe bırakmadan izlemişim diyorum çünkü her parçasıyla bana farklı duygular hissettiren, gerçekten izlemeye değer olduğunu düşündüğüm bir dizi oldu. O yüzden peşin peşin önerdiğimi söyleyeyim, hele ki uzun diye izlemekten çekiniyorsanız kesinlikle hemen izlemeye başlamalısınız; bölümler o kadar akıcı ilerliyor ki uzun olması bir problem olmaktan çıkıyor artık. Son bölümünü de dakikalar önce izlemişken ilk yazımın twd hakkında olmaması beklenemezdi.
     
    Final Hakkında
    Duygularım henüz taze iken final hakkında konuşarak başlamak istiyorum yazıma. Dürüst olmak gerekirse final dizinin başından beri belliydi zaten, mutsuz bir son olma ihtimalini bile düşünmemiştim hiç o yüzden de şaşırtıcı bir olayı yoktu benim için. Ortalama, kötü diyemeyeceğim ama güzel de olmayan vasat bir finaldi.
    Tabii bu durumda da aklıma kazınan özellikleri arasında hatırlanabilir bir finale sahip olması olmayacak maalesef. Ha beğendin mi derseniz, beklentim çok yüksek olmadığı için beğendiğim söylenebilir.
     
    Yine de 11 sezonun finaline yakışanın daha çarpıcı bir final olduğu gerçeğini içimden atabilmiş de değilim. Bu ucu açıklığın temel sebebinin bazı karakterlere özel yan dizilerin çıkacak olmasından kaynaklandığını biliyorum ama yine de çok uğraşılmamış gibi hissetmekten alıkoymadı beni. Tek şok etmeni (spoiler) Rosita’nın ölümüydü ki onu da insanlara konuşacak bir şey vermek için ekledikleri çok belliydi.
     
    Ayrıca her ne kadar twd evrenini ve karakterlerini çok sevmiş olsam da bin çeşit spin-off ile suyunun suyunu çıkarttılar diye düşünmeden de edemiyorum.

     

    TWD’i İzlenmesi Gereken Bir Dizi Haline Getiren Birkaç Şey

    ❃ İlk sezonların daha çok zombilerle olan mücadeleye, süreçle başa çıkmaya odaklanırken ilerleyen sezonların insanlarla olan çarpışmaları izletmesi diziyi ileri bir noktaya taşıyan etmenlerden biri.

    Özellikle başlarda, demek ölüp dirilen insanların kafalarını kesiyoruz tamam o zaman, denilip devam edilmemesi; yeni bir normalin yaratılması ve bunun bir iki bölümde değil bir süreç olarak izleyiciye yansıtılması oldukça başarılıydı.

    ❃ Yine aynı şekilde ilk zamanlar karakterlerimizin bu felakete çözüm üretebilecek şeyler araması ama zaman geçtikçe artık dünyanın böyle bir yer olduğunu kabullenmeleri ve bu şartlarda süreklilik sağlamaya çalışmaları da bana göre hak ettiği kadar övgü almayan kısımlardan.

    ❃ Bir diğer övmek istediğim konu da gerçekleşmiş olan bu felaket ile her insanın farklı bir yol kullanarak baş etmeye çalışması ve bunun etkilerini ana karakterlerimizin karşılaştığı her grupta görmüş olmamız. Seyir zevki açısından oldukça keyifliydi bu çeşitlilik.

    ❃ Diziye yeni dahil olan karakterlerin izleyiciye tanıtılması da gayet başarılıydı bana göre, hikayelerini anlamamız ve onları sevebilmemiz için yeterli zamanımız vardı. Karakterler her zaman hak ettikleri kadar gösterildi; şu karakter de yeteri kadar screen time alamadı be demedim hiçbir zaman.

    ❃ Ayrıca karakterlerin ilk ve son anları arasındaki tutarlı değişimi (birkaçı hariç) izlemek çok keyifliydi çünkü bu tarz aksiyonu bol dizilerde karakterleri daha belalı göstermek için karakter gelişimleri çok fazla işlenmez bir gün her şeyden korkarken ertesi gün her şeyi korkutan oluverirler.

    Bu noktada da dizideki en güzel karakter gelişimlerinden birinin Carol’a ait olduğunu söylesem kimse itiraz etmez sanırım, yani neydin ne oldun diye sorarlar adama. İzleyenler bilir dizinin 360 derece değişen karakterlerinden biridir Carol ve bu değişim öyle güzel işlenmiş ki neden değiştiğini daha doğrusu değişmek zorunda kaldığını ve bununla baş etme yöntemlerinin hepsini görebiliyoruz dizide.

    ❃ Gelelim çok sevdiğim diğer özelliklerden biri olan dizinin birden fazla ana karakter barındırmasına. Bence diziyi ileri seviyeye taşıyan en önemli özelliklerden biri de herhangi bir karakterin diziyi sırtlamıyor oluşu. Her bölümün ve sezonun favori karakterleri farklı ve rahatlıkla söyleyebilirim ki rastgele herhangi bir karakteri diziden çıkarttığınızda da dizi izlenebilir olmaya devam eder.

    Bunun en basit örneği de Rick. Başrol olarak tanıdığımız Rick kaç sezon ortada yoktu ve ben yokluğunu hiç hissetmedim bile. Gerçi bu benim Rick’i biraz sinir bozucu buluyor olmamdan kaynaklanıyor da olabilir ama izleyenlerin çoğunun biraz buruk olsa bile kalan karakterlerle diziyi çok iyi devam ettirdiklerini inkar edeceğini sanmıyorum.

    ❃❃ Bahsettiğim tüm bu örnekler bana göre diziyi konusundan bağımsız olarak gerçekliğe daha fazla yaklaştıran ve beni dizinin içine çeken etmenler. Her zaman için olmasa da TWD bu konuda gerçekten başarılıydı.


    TWD’i İzlemeyi Zorlaştıran Birkaç Şey
    ❃ Negan’ın karakter değişimi. Negan bana göre dizinin başından sonuna kadar gelmiş geçmiş en iyi villian ve son sezonlarda dönüştüğü halini izlemek bana çok zor geldi açıkcası.

    Aynı fikirde olduğum insan sayısı çok fazla yok bu konuda biliyorum ama Negan ya savaşı kaybettikten sonra ölmeliydi ya da hiç kaybetmemeliydi. Sırf sevildiği için diziden çıkartmak istememiş olmalarını anlıyorum ama karakteri dizide tutmanın tek yolu onu neredeyse tamamen değiştirmek olmamalıydı.

    Gerçi geçmiş hikayesini izledikten sonra değişimi bir nebze de olsa daha mantıklı gelmeye başladıysa da bize ilk tanıtılan Negan’ın bu hale gelmesinin mantıklı bir yolu yoktu bana göre. Özellikle “iyi” tarafa geçtikten sonra güçsüzleşmeye başlaması… Yaptığı her hamleden sonra bunun garezi de bizimkilereydi herhalde diye düşünmeden edemedim.

    ❃ Dizi hiçbir karakterine mutlak bağlılık duymuyor olmasına rağmen Gleen’den sonra hiçbir ana karakteri öldürmemiş olmaları biraz heyecanımı da almadı değil hani. Durum böyle olunca da en zor, en çıkmaz anlarda bile bu karakterlerin ölme ihtimallerini düşünemedim.

    Tabi o heyecanı yok eden en büyük etmenlerden biri de erken spin-off duyurularıydı. Bazı karakterlere ait yeni spin-off dizilerin geleceğini finalden önce duyurdular ki bana göre bu sezonun, özellikle de son sezon olması dolayısıyla bir tık fazla önem taşıyan bu sezonun, heyecanı bir tık kayboldu.

    ❃ Bir diğer eleştirmek istediğim kısım da yazarların tembelleşmesi durumu: Özellikle Negan ile olan savaştan sonra kendilerini tekrar etmeye başladıklarını söylesem yanlış olmaz.

    Her ne kadar arada inanılmaz yaratıcı fikirler çıkmış olsa da (ölülerle yürüme fikri mesela, beni inanılmaz hayran bırakmıştı kendinde ve daha sonraki savaşlarında bu fikri kullanmaları oldukça hoştu) çılgın fikirli liderleri olan bir grupla karşılaşıp ardından da ana karakterlerimizin onlarla çarpışmalarına dayanan bir formül oluştu zamanla. Özellikle son sezonda bunu üç kere görünce siz bize formülü verin biz kalanını hayal edelim dedirttirdi.

    ❃ Yine son sezonlarda Negan’a sanki dünyadaki en kötü kişiymiş gibi davranılması ve diğer karakterlerin eline de en az Negan’ın eline bulaşan kan kadar kan bulaştığının göz ardı edilmesi bana bir tık saçma geldi.

    Bu tarz kıyametleri işleyen herhangi bir yapımda iyi ve kötü ayrımının yapılabileceğini düşünmüyorum ki çoğu zaman biz iyi insanlar mıyız diye sorguladı da ana karakterlerimiz ama bir yerden sonra bu tutarlılık bozuldu. “Benim tarafım ve karşı taraf” iyilik ve kötülükten bağımsız olarak daha net yansıtılabilirdi.

    ❃ Herkesin bana katılmayacağını bilerek şunu da eklemek isterim ki bence Twd Negan’dan sonra bitmeli ve kalan fikirler TWD evreninin diğer dizilerine aktarılmalıydı. Özellikle tırmanıcı ve taş kullanabilen aylakları bu kadar ani dahil etmek yerine, son üç sezonun vasatlığı da göz önünde bulundurulduğunda, önceki sezonlarda kullanılabilirdi.

    ❃ Son olarak ilk sezonlara yapılan göndermelerin aşırılığı da başta hoş ve düşünülmüş bir detay gibi gelse de sonradan ilk sezonların karakterlerini değiştirip izletiyorlarmış gibi hissettirdi yalan yok.

    ❃❃ Bu bahsettiklerimden sonra şunu da eklemek isterim ki asla kötüydü izlenmez demiyorum ama alışık olduğumuz TWD kalitesinin altındaydı bu detaylar.


    TWD Final Vermeli Miydi?
    Zamanı çoktan gelmişti hatta bana sorarsanız Twd Negan’dan sonra bitmeli ve kalan fikirler Twd evreninin diğer dizilerine aktarılmalıydı. Böylelikle daha konuşulabilir bir iz bırakabilirlerdi arkalarında.

    Bittiği için üzülüyor muyum evet ama bu bitmemesini istediğim anlamına da gelmiyor çünkü başta da söylediğim gibi artık suyu çıkmaya başlamıştı ve bir finali hak ediyordu. Yeri geldiğinde bir oturuşta bir sezon bitirebilen biri olarak 2020'de başlayıp bugün bitirmemin sebebi de biraz bu.

    Bu arada spin-offları daha hiç izlemedim ve izleyip izlememe konusunda da kararsızım çünkü izlemeyi planladığım dizilerin listesi bir hayli kalabalık. Ancak bu evreni çok sevdiğim için kesin izlemem de diyemiyorum.

    Eğer izlemişseniz The Walking Dead World Beyond ve Fear The Walking Dead’den bahsediyorum, düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız (spoiler vermeden) çok mutlu olurum.

    Son Bir Şey
    Benim için çok güzel bir serüvendi yer yer beğenmediğim kısımlar olsa da iyi ki izlemişim dediğim bir dizi Twd. Eğer izlemeye dair şüpheleriniz varsa hemen onlardan kurtulup izlemenizi tavsiye ederim.

    Yorumlarınız benim için çok önemli çünkü ben yazmaya birileri ile diziler hakkında sohbet edebilmek için başladım görüşleriniz, eleştirileriniz ve önerilerinize açığım.

    Bir de Look at the flowers şakasını yaygınlaştırabilir miyiz lütfen kullandığımda kimsenin anlamaması beni çok üzüyor.

    Son Bir Şey Daha 

    Her hafta cuma günleri düzenli olarak dizi ve anime değerlendirmeleri paylaşacağım, eğer ilginizi çekerse bekliyorum. 

     

     


    Yorumlar (2)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.