Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz Rus yönetmen Andrey Tarkovski, kendine özgü tarzıyla, felsefesiyle, şiiri sinemaya taşımasıyla ve çektiği birbirinden etkileyici filmlerle birlikte sinema aracılığıyla birçok insana dokunmayı başarmıştır. Tarkovski şiirsel yanı, felsefesi ve Stalker, Mirror, Nostalghia gibi çektiği birbirinden başarılı filmleriyle birlikte döneminin çok ilerisinde bir sanatçı olduğunu göstermektedir. Tarkovski'nin derin felsefesine yakından bakmanızı sağlayacak alıntılarını sizler için derledik.
Keyifli Okumalar!
''Şiir benim açımdan bir dünya görüşü, hakikatle olan ilişkimin özel bir biçimidir. Bu açıdan bakıldığında, şiir, insanlara hayatı boyunca eşlik eden bir felsefedir.''
“Zaman, insana verilmiş acı bir armağandır.''
“Sanatın amacı, daha çok, insanı ölüme hazırlamak, onu iç dünyasının en gizli köşesinden vurmaktır.”
“Şair, bir çocuğun hayal gücüne ve ruhsal yapısına sahip bir insandır. Hangi dünya görüşünü savunursa savunsun, dünyadan edindiği izlenim dolaysızdır; yani sanatçı dünyayı tanımlamaz, dünya onundur.”
“Sadece doğaya bak, hayatın ne kadar basit olduğunu göreceksin. Bir zamanlar olduğumuz yere dönmeliyiz, yanlış tarafa döndüğümüz noktaya. Hayatın ana temellerine geri dönmeliyiz, suları kirletmeden.”
[caption id="attachment_82924" align="aligncenter" width="900"] Mirror[/caption]
''Yaşam, var olmak için kendine koyduğu hedeflere uygun bir ruh geliştirmesi için insana tanınmış bir süreden başka bir şey değildir ve insan gelişimi gerçekleştirmek zorundadır.''
''Genelde insan, yitirilmiş, kaçırılmış ya da henüz erişilmemiş zaman yüzünden sinemaya gider. Hayat deneyimleri arayışı içinde oraya gider, çünkü sinema, başka hiçbir sanat türünün başaramayacağı kadar insanın olgusal deneyimini genişletir, zenginleştirir ve derinleştirir, hatta yalnız zenginleştirmekle de kalmaz, adeta gözle görülür bir şekilde uzatır da.''
"Sanat da tıpkı bilim gibi dünyayı sahipleniş biçimidir; insanın 'mutlak gerçek' adı verilen şeye doğru yürüdüğü yolda dünyayı tanıma, öğrenme aracıdır."
“Seyirci aldığı bir sinema biletiyle kendi deneyimindeki gedikleri kapatmaya çalışır, yani bir anlamda yitirilmiş bir zamanın peşini kovalar. Bu sayede, huzursuzluk ve iletişimsizlikle belirlenen çağdaş hayatın yarattığı o manevi boşluğu doldurmayı umar.”
[caption id="attachment_82925" align="aligncenter" width="900"] Stalker[/caption]
"Ahlaki bir varlık olarak insana bellek, anımsama bahşedilmiştir ve bunlar, içimize tatmin edilmemişlik, hoşnutsuzluk duygularının tohumlarını ekerler. Anılar bizi saldırıya açık, acı çekmeye yetenekli hale getirir."
''Ne olursa olsun, yalnızca bir meta olarak 'tüketilmek' istenmeyen her türlü sanatın amacı, hiç şüphesiz kendine ve çevresine, hayatın ve insanın varlığının anlamını açıklamak, yani insanoğluna gezegenimizdeki varoluş sebebini ve amacını göstermek olmalıdır. Hatta belki de hiç açıklamaya bile kalkmadan onları bu soruyla karşı karşıya getirmelidir.''
"Havva'nın bilgelik ağacından kopardığı elmayı dişlediği andan başlayarak insanoğlu sonsuz bir gerçeklik arayışına mahkum edildi."
[caption id="attachment_82926" align="aligncenter" width="900"] Nostalghia[/caption]
''Bir başyapıt, ne fazla soğuk, ne fazla sıcak; kendi içinde kapalı bir mekândır. Güzelliği parçaların ahenginden doğar. Tuhaf olan, böyle bir eserin kusursuz olduğu oranda az çağrışımlara yol açmasıdır.''
"Karmaşık bir düşünce ve şiirsel bir dünya görüşü, asla, ne pahasına olursa olsun fazla açık, herkesçe bilinen olgular çerçevesine sıkıştırılmamalıdır."
Kaynakça:1,2
Yorum Bırakın