Yeni Quuer Sinema İncelemeleri: Gewoon Vrienden (Just Friends)

Yeni Quuer Sinema İncelemeleri: Gewoon Vrienden (Just Friends)
  • 1
    0
    0
    0
  • Yönetmen Annemarie van de Mond'un 2018 Hollanda yapımı Gewoon Vrienden (Just Friends) filmi, keskin bir anlatıma ve tuhaf hikaye işleyişine sahip ancak çoğunlukla eğlenceli, romantik ve duygusal bir gösteriyle izleyici için her şeye rağmen akışkan bir sinema.

    Hollandalı oyuncu Josha Stradowski; estetik ameliyat bağımlısı, iradeli ama sorunlu annesi Simone (Tanja Jess) ile çatışan genç, sert mizaçlı ve tipik sarışın Hollandalı Joris (21 yaşında) rolünde. Joris uzun zaman önce kaybettiği babasıyla hesaplaşmaya çalışırken, Simone de çapkın kocasının ardından kendi duygularıyla hesaplaşmaya çalışmaktadır. Bu tiplemeleri izleyici olarak takip ederken karakter gelişimlerini görüyor ve aslında akışın içinden kopup dağılmıyoruz.

    Suriyeli oyuncu Majd Mardo, eğitimini yarıda bırakıp Amsterdam'dan dönen (bkn. Amsterdam çok eğlenceliydi. Eğitimim çok sıkıcıydı) ve aralarında katı annesi Maryam'ın (Nazmiye Oral) da bulunduğu muhafazakar ailesiyle geçici olarak yaşayan Suriyeli tıp öğrencisi Yad (26 yaşında) rolünde. Filmdeki diğer tüm karakterlere nazaran Yad neredeyse hiç değişime ve gelişime uğramıyor. Sanki senaryoda arka sayfalardan başlayarak yazılmış ve bu nedenle her adımı sonuç sahneye giden bir basamak.

    Hikayeye bakmaya başlarsak: Yad hem bir sörf eğitmeni hem de Joris'in tatlı ve nazik büyükannesi Ans'ın (Jenny Arean) ev işlerinde yardımcısı olarak çalışmakta. Büyükanne Ans (Jenny Arean) muhteşem mizacı, her şeyi kucaklayan hoşgörüsü ve bilgelik kaynağı rolüyle: "Sen aşkı kontrol edemezsin, aşk seni kontrol eder ve diğer herkesin kendine çeki düzen vermesi gerekir."

    İki genç için tanıştıkları andan itibaren hesap basittir aslında: Joris ve Yad için ilk görüşte aşk ve birbirleri için yaratılmış olmaları. Bu basit hesaba rağmen Yad ve Joris büyük bir anlaşmazlık içindeler, tam ifadesiyle bu bir sürtüşme. Yollarına devam edebilmeleri için önce anneleriyle hesaplaşmaları, Joris'in ayrıca babasıyla ilgili sorunları çözmesi ve kaybıyla barışması gerekmektedir. Babası 10 yıl önce kalp krizinden ölmüş; karısını varlıklı, bir yığın eşyasını kilitli ve küllerini de kimsenin istemediği bir vazoda bırakmıştır. Hikayenin bir son aramamasının sebebi de bu aslında. Hikaye Joris ve Yad arasında değil, ikisinin içinde. Bu içsel anlatımda birbirlerine dair alanlara da yer veriyorlar.

    Eğer bir film mutlu sonla bitecek olsaydı, o film bu olurdu. Neredeyse hiç çatışma yok. Joris ve Yad için aşk ve mutluluk yolunda gerçekten hiçbir engel yok. Yine de film karmaşık olmaya devam ediyor ve bu aslında basit bir anlatımdan onu kurtaran yegane pencere oluyor. Sona gerek yok, mutlu bir son beklentisi de yok. Olması gereken tek şey akıp giden bir hikaye ve ona kapılacak izleyici.

    Tüm film ekibiyle Majd Mardo ve Josha Stradowski, genç eşcinsel kahramanlar olarak çekici; Jenny Arean büyükanne rolünde tam bir yıldız; Tanja Jess anne rolünde bir diva ve Nazmiye Oral Suriyeli Maryam rolünde etkili, oldukça soğuk bir anne.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.