Leave the World Behind incelemesi: Kıyamet elektrik yoksa başlar

Leave the World Behind incelemesi: Kıyamet elektrik yoksa başlar
  • 3
    0
    2
    0
  • Netflix'te yayımlanan ve izleyiciler üzerinde büyük bir etki yaratan "Leave The World Behind", sıradışı kıyamet senaryosuyla hafızlarda yer etmeyi başardı. Dram ve gerilim türündeki filmin başrollerinde deneyimli oyuncu Julia Roberts, Ethan Hawke, Mahershala Ali yer almakta. Oyuncuların birbiriyle kimyalarının uyması ve içinde bulundukları durumu izleyiciye yansıtmayı başarabilen yönetmen Sam Esmail'in Amerika'nın başına gelebilecek kıyamet senaryosunu izleyiciye sunmakta.

    Filmi ilginç yapan en önemli olaylardan bir tanesi de Amerika'nın 44. Başkanı Barack Obama ve karısı Michelle Obama'nın yapımcı kadrosunda yer almasıdır. 

    Filmin Konusu

    Film; Amanda (Julia Roberts) ve Clay (Ethan Hawke)'in çocukları ile birlikte şehirden uzak, doğa ile iç içe bir ev kiralayarak tatile çıkmasıyla başlar. Aile tatillerinin tadını çıkaracakken gerilim dolu olaylar birbiri ardına gelir. Plaja giden aile normal bir şekilde oturup vakit geçirirken üzerlerine gemi gelmeye başlar. Yaşananlara anlam veremeye çalışırken ailenin başı bir sorunla daha derde girer. Kiraladıkları evin sahibi George H. ( Mahershala Ali) ve kızı Ruth ile birlikte bir gece aniden kapıda belirir. Amanda çocuklarının güvenliği için endişelenmeye başlarken tüm şehirde elektrikler kesilir, televizyon, telefon gibi cihazlar çalışmaz. Siber saldırıda endişelenen aileler ne yapacaklarını araştırmaya koyulur. 

    Evde otururken bir anda etrafta onlarca geyiğin belirmesi de aileyi bir hayli endişelendirirken, George H. ise komuşarına giderek olan biteni öğrenmeye çalıştığı esanada evin yakınındaki plaja rotasını kaybetmiş uçakların düştüğünü görür. Üst sınıf ailelerden olan George H. yaşanan olaylarla ilgili birkaç tahmini olur ve nihayetinde tahminleri doğru çıkar. 

    Filmin konusunu kısa bir şekilde anlattıktan sonra gelelim asıl meseleye...

    Film, Amerika'da yaşanan elektirik kesintisi ve siber saldırı olabileceğine dair senaryoyu içerse de filmi analiz ettiğimizde, içerisinde bulunan olaylar ve sıralanışı bir dizi teoriyi de ortaya koymaktadır. Yakın zamanda İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliwer Dowden halkı için elektrik kesintisi uyarısında bulunmuş, mum, radyo ve pil stokları yapmaları konusunda ulusal bir uyarı da bulunmuştu. Aynı zamanda NASA ise güneşte yaşanan patlamaların dünyaya etki edeceğini, radyo sinyalleri, GPS, telefon ve internetlerin kullanılamayacağına dair uyarılarda bulunmuştu. Yaşanan bu iki gelişme sonrası filmin konusu ve açıklamalar sonrası yayınlanması ise birçok insanı bir hayli düşündürmüştür. Film, içerisinde barındırdığı birçok gizli mesaj da izleyicileri film hakkında araştırmaya sevk etmiştir. 

    Filmin tanıtım afişinde bulunan geyik

    Dünya geneline baktığımızda geçmişten günümüze mitolojilerde ve farklı kültürlerde yer alan geyik figürü Anadolu'da birçok evlerde duvar halısı olarak kullanılmaktadır. Noel Baba'nın da geyiklerle gökyüzünde uçması da birçok farklı anlamlar taşımaktadır. Türk mitolojisinde "yol gösterici" anlamı taşıyan geyik, Batı mitolojisinde, "zor zamanlarda ortaya çıkan" ve "yardım eden" bir figür olarak gösterilmektedir. Doğu ve Batı kültürlerinde yakın anlamlar taşıyan geyik, masumluğu, zarafeti ve çevikliğiyle "Tanrı'nın hayvanı" olarak bilinmektedir. Film de ise geyikler birşeylerin ters gittiğini anlatmaya çalışmaktadır. Gruplar halinde ailenin evini sık sık ziyarete giden geyikler, aileye bir sorun olduğunu anlatmaya çalışmaktadırlar.

    Elektrik kesintisi

    Filmde yaşanan elektrik kesintileri aslında toplumun elektiriğe ne kadar bağımlı olduğu ve tüm ihtiyaçlarımızı, ulaşımımızı kısaca hayatımızı tamamen elektiriğe bağladığımızı göstermektedir. İletişimde yaşanan kopukluk toplumu endişeye sevk etmiş, navigasyonlar, televizyon, telefon, bilgisayar gibi birçok cihazın çalışamaması filmde büyük bir problem yarattığını göstermektedir. Uçakların düşmesi, geminin karaya oturması, iletişim eksikliği toplumda korku ve endişeye yol açabileceği vurgusunu göstermiştir. 

    Siren sesleri

    Filmde, siren sesleri duyulur ve kulakları sağır eden yüksek ses dalgaları ailenin korkunç dakikalar yaşamasına sebep olur. Elektrik kesintilerinin geçici bir şey olmadığının ve sorunların kademeli olarak arttırılması, geri dönüşü olmayan problemlerin bir göstergesi olarak yansıtılmaktadır. Yüksek siren sesleri insanların bilinmcinde bir sorun olduğunu ve bu sorunun giderek artabileceği düşüncesini algılamalarını sağlamak için kullanılmıştır. Siren seslerinden dolayı ise Amanda'nın oğlu Charlie ise rahatsızlanır. 

    Eğriler

    Filmin 2. Bölümünde bahsedilen eğriler ise "borsayı" işaret etmektedir. Üst düzey saygın bir adam olan Geroge H. borsaları incelemiş, eğer borsalardaki "eğrileri takip ederesen geleceği tahmin edebilirsin" diyerek olaylara ilişkin tahmin yürütür. George, eğer borsalardaki eğri sabitse dünya düzeninde sistemin işlediği ve sorun olmadığı, eğrilerin yukarı ve aşağı yönlü hareket ederse bir şeylerin ters gideceğini ifade etmiştir. Bu da demek oluyor ki filmdeki yaşamda borsa dalgalanmaktaydı ve işlerin kötüye gitmesinin başlangıcıydı.  

    Havuzdaki Flamingolar

    Filme genel bir çerçeveden bakacak olursak ırkçılık konusuna da çokca değinilmiştir. Zira ev sahibi siyahi bir aile olurken, kiracı olarak gelen beyaz ailenin ilk başlarda aralarında gelişen güvensizlik ev içerisinde anlaşmazlığa neden olmuştur. Clay ve George H. şarap içerek ve müzik dinleyerek birbirlerini tanımaya çalışır. Clay ve George'nin kızı Ruth ise havuz başında birbirleri ile sohbet etmektedir. Sohbet esansında ise nereden geldiği bilinmeyen birçok flamingo evin havuzunda yüzmeye başlar. Flamingoları araştırdığımızda ise modern batı kültüründe "başkalarına saygı ve özen gösteren, duyarlılığı temsil eden bir hayvandır." Filmde siyahi aile ve beyaz aile giderek birbirlerini anlar ve evin içinde bir uyum yakalamaya başlarlar.

     

    Üst Akıla Gönderme

    George ve Amanda yaşadıkları olaylar hakkında sohbet ederken, George yakın zamanda üst düzey bir iş insanı ile tanışma fırsatı yakaladığını ve savunma alanında önemli işler yaptığını söyler. İş insanı ise George'ye, Pentagon'dan gelen yüklü miktarda gizli bir para olduğunu ve tatile çıkacağından bahseder. O sıra da ise iş insanı, "dünyayı yöneten şeytani çetemizin yıllık toplantısı" olacağını belirtir. George ise bu önemli ve kimliği belirsiz iş insanının sadece şaka yaptığını zanneder. 

    Tablo

    Film'in ilk başında eve giren Amanda'nın arkasında siyah ağırlıklı üzerinde beyaz sütunlardan oluşan bir tablo yer almaktadır. Fakat ev sahiplerinin eve gelmesiyle ve olaylar ciddi bir hal almaya başlamasıyla birlikte tablonun renkleri birbirine girmeye başlar.

    TESLA

    Aile, yaşanan olaylar sonrasında paniklemeye başlar ve evlerine dönmek için şehre doğru yol alırken yol birden tıkanır. Araç ana yola yaklaştığında ise tamamı beyaz "Tesla" araçlardan oluşan hurda yığının yolu kapattığını görürler. Amanda'nın araçların üzerindeki yazıyı okuyarak tamamen yeni üretim olduklarını fark eder.

    Bilirsiniz ki Tesla araçları insan kullanımı gerektirmeden de sürücüsüz çalışabilmektedir. Film, büyük ihtimalle üçüncü şahıslar tarafından radyo sinyalleriyle ve GPS sistemleriyle oynanmış araçların yolları kapatmış olabileceğini vurgular. İnsansız kullanılan yapay zeka teknolojilerinin insanlığı uğratacağı zararı da filmde göz ardı edilmeden bizlere sunulmaktadır.

    Gergoe'nin sözleri ile gerçekler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar

    Amanda'nın oğlu Charlie nedeni bilinmeyen bir sebeple dişleri dökülür ve hasta olmaya başlar. İlaç bulmak için komşularına giden George ve Clay, komşu Danny'nin kötü muamelesiyle karşılaşır ve aralarında geçen konuşma, yaşanan olayları mantık çerçevesinde ele almalarını sağlar.

    Danny;  gazetelerde Rusya'nın Washington'da bulunan tüm personellerini çağırması, insansız hava araçlarından fırlatılan ve Arapça "Amerika'ya ölüm" yazısı ve dağıtılan yazıların farklı bir eyallete de Korece olarak dağıtılması, Amerika'nın dünyadaki düşmanlarının bir araya gelerek saldırı gerçekleştirdikleri fikrini düşündürür.

    George'nin sözleri ise tam anlamıyla gizem doludur.

    George, Amerikan Hükümeti'nin düşürülmesine ilişkin düşmanların oluşturduğu taktiği anlamştır. 

    George göre; Düşmanlar ilk olarak bireyleri tecrit eder, iletişim ve ulaşım ağını engeller. Bölgede eş zamanlı kaos yaratır. Halk savunmasız kalır. Toplum içinde bulunduğu durum nedeniyle korku ve panik halinde çözüm ararken herkes kendini düşünmeye başlar ve kimse kimseye güvenmeyerek herkes birbirine düşman olur. 

    Halk kendi içinde problemler yaşarken aslında düşman bundan yararlanır ve ülke iç savaşa ve kaosa sürüklenir. George yaşanan durumu bu şekilde anlatır.

     

     


    Yorumlar (2)
    • Bu arada değerlendirmeniz harika tebrikler

      • Sizce filmin devamı olur mu? Ve filmde yaşanan olayların yakın gelecekte yaşanması mümkün mü?

        Yorum Bırakın

        Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.