Mustafa Kemal'e Düzelenen Suikastler

Mustafa Kemal'e Düzelenen Suikastler
  • 0
    0
    0
    0
  •               Mustafa Kemal Atatürk’e Kurtuluş Mücadelemizi başlatmaya karar verdiği andan itibaren, kırk kadar suikast girişimi yapıldığı bilinmektedir. Bunların kimi uygulamaya konulabilmiş, kimi ise daha planlama aşamasında açığa çıkmıştır. Bu yazımda bunlardan birkaç tanesini anlatmak istedim. Ulu Önder’in başarılarının, dehasının, askeri zekasının yurt içinde ve yurt dışında bir çok kesimi rahatsız etmesi sonucunda düzenlenen bu suikastlerin hiçbirisinin amacına ulaşamamış olması ne büyük bir mutluluk. Varlığının Türk Milleti’ne bir armağan olduğunu düşünen herkesin bir kez daha başı sağolsun.

                  Mustafa Kemal Paşa 1919’da Samsun’da milli mücadelemizin ikinci adımı olan Havza’ya doğru yol aldığı sırada Samsun-Kavak yolu üzerinde bir grup Rum, pusu kurarak beklemeye başlamıştır. Pusucuların başında Stilo isimli bir Rum ve ona yardım eden yirmi kadar Rum genci vardır. Mustafa Kemal’in içinde olduğunu düşündükleri, üzeri açık otomobile ateş açmışlar ve otomobildeki üç kişiyi öldürmüşlerdir. Mustafa Kemal Paşa’yı öldürdüklerini sanan Rum çetesi yanılmıştır. Mustafa Kemal önlem olarak konvoyu geriden takip etmektedir. Başka bir arabada olduğu için Mustafa Kemal kurtulmuştur. Daha sonra Havza’ya ulaşarak Kurtuluş Mücadelemizin örgütlenme çalışmalarına devam etmiştir.

                  Mustafa Kemal Paşa Milli Mücadele'mizin örgütlenme çalışmalarına devam ederken Erzurum-Sivas yolunda bir başka suikast girişimi gerçekleşmiştir. Elazığ Valisi Ali GAlip’ten emir alan Dersimli çeteler Çardaklı Boğazı'nı kapatmışlar ve pusuda beklemişlerdir. Pusuyu önceden haber alan Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler, Dersimli Diyap Ağa, kardeşi Haydar Ağa ile adamlarının yol güvenliğini sağlaması üzerine yollarına devam edebilmişlerdir. 

                  Bir başka suikast girişimi de Çerkez Ethem tarafından planlanmıştır. Yozgat’ta çıkan ayaklanmaların sorumlusu olarak Ankara Valisi Yahya Galip Bey'i gören Çerkez Ethem, valiyi yargılamak istemiştir. Buna engel olan Mustafa Kemal'i kastederek: 'Büyük Millet Meclisi Başkanı'nı meclisin kapısına asacağım' demiş ve Ankaraya gelmiştir. O sıralar hasta olan Mustafa Kemal Paşa onu yatağında karşılamıştır. Düzenli orduya katılmayı reddeden Çerkez Ethem bu görüşme sırasında Mustafa Kemal’i öldürmek istemiş ancak Mustafa Kemal Paşa’nın yastığının altından tabancasını alması ve her yerin silahlı adamlarla tutulmuş olması nedeniyle Mustafa Kemal Paşa’ya 'Geçmiş olsun' diyerek oradan ayrılmıştır.

                  1920 yılının temmuz ayında Afganistan'dan temsilci olarak gelen Mustafa Sagir isimli Hintli, gerçek niyetini başarılı bir şekilde gizleyerek, Kuva-yi Milliyecilerle yakın ilişkiler kurmuştur. Hintli müslümanların yardım amaçlı topladığı altınları getireceğini söyleyen Hintli, Büyük Millet Meclisinin Genel Kurul toplantısına bile katılmıştır. Mustafa Kemal’in güven duymadığı bu adam hakkında yapılan detaylı araştırmalarda Ulusal Hareket'i engellemeye çalışan Şeyhülüslam Dürrizade Efendi ile gizli yazışmalar yaptığı ve İngiliz casusu olduğu, Mustafa Kemal’i öldürmek amacıyla geldiği ortaya çıkmıştır. Mustafa Sagir batılı devletlerin itirazına rağmen infaz edilmiştir.

                   Mustafa Kemal Paşa’ya yönelik en ciddi ve en bilindik Suikast girişimi İzmir’de planlanmıştır. Giritli Şevki isimli kişinin ihbarı sonucu suikast önlenmiştir. Mustafa Kemal’in 1. TBMM’den muhaliflerinden olan Ziya Hurşit suikast planının başındadır. Plana göre bir grup, Kemeraltı Karakolu önünde Mustafa Kemal'e ateş edeceklerdir. Suikastçiler kargaşadan yararlanarak kaçacaklar ve Giritli Şevki’nin motoruyla Sakız Adası'na kaçacaklardır. Mustafa Kemal’in İzmir'e bir gün geç gelmesinden şüphelenen ve  suikastin açığa çıktığını sanan Giritli Şevki suikast planını ihbar etmiştir. İlk yakalanan Ziya Hurşit olmuş, devamında işin içinde olan bir çok kişi yakalanmış ve yargılanmıştır. Mustafa Kemal Paşa’ya yakın kişilerin de içinde bulunduğu bir grup, suikastçilerle işbirliği yapmak ve  hükümet darbesi yapma gibi suçlardan yargılanmıştır.

    Kaynakça:https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/ataturke-duzenlenen-suikastler/?pdf=3788 adresinden alınarak yeniden düzenlenmiştir.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.