Oscar Ödülleri Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

Oscar Ödülleri Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler
  • 0
    0
    0
    0
  • 90. Akademi ödül töreni geçtiğimiz haftalarda yine olağanüstü bir törene ev sahipliği yaptı. Kimi ülkelerde gecenin bir yarısında yayınlanan o çok sevdiğimiz töreni izlemek için ise biz sinema tutkunları yine uykumuzdan feragat etmek zorunda kaldık. Bütün bir yıl boyunca yine önce büyük bir heyecanla adayların açıklanmasını bekledik, daha sonra ise o görkemli gecenin gelmesi için gün saydık. Her yılın törenle ilgili en güzel heyecanlarından biri ise şüphesiz ki kazananları kendi aramızda tahmin etmeye çalışmamız. Bu yılki tahminleriniz tuttu mu bilemiyoruz ama Akademi, izleyenleri her sene şaşırtmayı tercih ediyor. Şimdi tahminleri bir kenara bırakıp gerçeklerden konuşma vaktimiz geldi. Akademi'de 90 yıllık harika bir yolculuğa çıkıyoruz, sıkı tutunun. Keyifli okumalar!
    1) Akademi ne zaman başlamıştır?
    1929 yılında Akademi Ödülleri ilk kez sahiplerini bulmuştur ancak o zamanlar törene gösterilen ilgi maalesef bugünkü gibi değildir. Hatta tören demeye bin şahit ister desek yeridir. Çünkü koskoca Oscar Ödül töreni bir otelde yaklaşık 300 kişinin katılımıyla 20 dakikalık bir süre içinde gerçekleşmiştir. Bu kadar kısa sürmesinin sebebi ise kazananların daha aylar öncesinden zaten biliniyor olmasıydı. Neyse ki, Akademi o günkü ilgisizliğe aldırmadan  yollarına devam edip bugünün en prestijli sinema ödül töreni haline gelmiştir.
    2) Akademi üyeleri kimdir?
    Akademi'nin nasıl oluştuğundan bahsedelim. Yaklaşık 6000 kişilik bir üye topluluğuna sahiptir. Bu rakam size biraz fazla gelmiş olabilir. Bu kadar kalabalık bir grup olmasının sebebi ise Akademi üyeliği bir ömür boyu sürmektedir ve her geçen yıl kimse çıkmadığı gibi yeni isimler eklenmektedir. Üyeler genelde oyuncular, yapımcılar, yönetmenler, ses efektçileri ve set işçilerinden oluşmaktadır. Yıllardır çoğalarak devam eden bu üyeler, bugün hatrı sayılır bir topluluğu oluşturuyor.
    3) Ödüller nasıl sahiplerini buluyor?
    Oscar ödüllerinin nasıl seçildiği en çok merak uyandıran konular arasındadır. Hemen bahsedelim. Yaklaşık 6000 üyesi bulunan Akademi'nin oylarıyla belirleniyor. Üyelerin hepsi kendi alanlarında oy verebilme şansına sahip. Son beşe kalan adaylar arasında ise herkes istediği oyu kullanabiliyor. Bir istisna da "En İyi Film" kategorisinde gerçekleşiyor. Bu alanda yine her üyenin oy verme hakkı vardır. Tüm bu oylamalar sonucunda kazananlar belirlendikten sonra törene kadar -2 kişi hariç- hiç kimse bu listeyi bilmiyor ve böylelikle tüm sürprizleriyle harika bir gece yaşama şansını elde ediyoruz.
    4) Oscar heykelini satabilir miyiz?
    Yaklaşık 3 kilo ağırlığındaki altın kaplamadan oluşan o görkemli heykelimizin mali bir değeri bulunmamaktadır. Bu konuda çok hassas olan Akademi üyeleri, heykelin satışını 1950 yılında tamamen yasaklamıştır. İlla ki elinde bulundurmak istemeyen olursa heykel, 1 dolar karşılığında sadece Akademi'ye satılabilir.
    5) Hangi filmler Oscar adayı olabilir?
    Bir filmin Oscar adayı olabilmesi için Akademi'nin bazı şartları vardır. Onlar;
    • Film, 40 dakikadan daha uzun olmalıdır.
    • Los Angeles şehrinde gösterime girmelidir. (Yabancı film kategorisi dışındakiler için geçerlidir.)
    • Bir sinema salonunda belli bir ücret karşılığında en az bir hafta gösterilmiş olması gerekmektedir.
    Bu şartları sağlamayan hiçbir film "En İyi Film" dalında ödül alamaz.
    6) En iyi yabancı film ödülü ilk ne zaman verilmiştir?
    İlk kez 29. ödül töreninde "En İyi Yabancı Film" kategorisi açılmıştır ve bu dalda en çok Oscar kazanan ülke İtalya'dır. Ülkemiz maalesef hiçbir Oscar töreninde yarışa katılamadı ancak Nuri Bilge Ceylan'ın Üç Maymun adlı sinema filmi son dokuza kadar kalabilmiş, son beşte ise kendine yer bulamayıp kıl payı Oscar adaylığını kaçırmıştır. Neyse ki bizi gururlandıran bir isim vardır. Deniz Gamze Ergüven'in Türkçe çektiği Mustang filmi Fransa'nın 2016 yılındaki yabancı film adayı olmuş ve son beşte yarışmıştır. Oscar heykelini evine götüremeyen Mustang filminin adaylığı bile bizim yüzümüzü güldürmeye yetti de arttı diyebiliriz.
    7) Oscar'a aday olmuş 5 kadın yönetmen kimdir?
    Bugüne kadar Oscar tarihinin bizi en çok üzen olayı "En İyi Yönetmen" kategorisinde yaşanıyor. 90 yıl boyunca bu dalda aday olan sadece 5 kadın yönetmen vardır. Sırasıyla bugüne kadar aday olmuş kadın yönetmenler;
    • 1976 - Seven Beauties - Lina Vertmüller
    • 1993 - The Piano - Jane Campion
    • 2003 - Bir Konuşabilse - Sofia Cappola
    • 2010 - The Hurt Locker - Kathryn Bigelow (Bu dalda Oscar kazanan ilk ve tek kadın yönetmen)
    • 2018 - Lady Bird - Greta Gerwig 
    2018 yılında gerçekleşen törende Emma Stone buna daha fazla sessiz kalamadı ve "En İyi Yönetmen" ödülünü sunarken "Bu sene harika işler çıkaran dört erkek" diyerek daha önce Natalie Portman'ın Golden Globe ödül töreninde yaptığı gibi cinsiyet ayrımcılığına dikkat çekmiştir.
    8) En çok ödül kazanan isimler kimdir?
    Gelelim en çok adaylık ve ödül kazanan o isimlere. Walt Disney, en çok aday gösterilen ve kazan insan unvanının sahibidir. Tam 59 adaylığı bulunan Walt Disney, 22 kez ödül kazanarak evine dönmüştür. Meryl Streep ise 21 adaylıkla en çok aday gösterilen kadın sanatçıdır. 21 adaylığın üçünden kazanan olarak dönmüştür ama gönlümüzün bütün Oscarları aday olduğu her sene ona aittir. En çok aday gösterilen bir diğer isim olan Jack Nicholson, Guguk Kuşu filmindeki performansıyla hem ilk Oscar ödülünü hem de kalbimizi kazanmıştır. Aday gösterildiği 12 Oscar ödülünün üçünü kazanmıştır.
    9) En çok ödül alan filmler hangileri?
    En çok ödül kazanan oyunculardan bahsetmişken, en çok ödül alan filmlerden bahsetmemek olmaz. 3 film tam tamına 11 dalda ödül alarak rekoru paylaşmaktadır.Bu filmler;
    • Ben Hur - 1959
    • Titanic - 1997
    • Yüzüklerin Efendisi- Kralın Dönüşü - 2003
    Titanic, aday gösterildiği tam 14 kategorinin 11'inden zaferle dönerken, Yüzüklerin Efendisi aday olduğu 11 kategorinin hepsini kazanmıştır.
    10) Oscar heykelini hangi ünlü isim protesto etti?
    Godfather filmindeki göz dolduran performansıyla aklımızdan hiç çıkmayan bir isim Marlon Brando. Akademi üyeleri de bu performansa kayıtsız kalamamış ve onu ödüllendirmek istemiştir. Ancak Marlon Brando ödülü kabul etmemiştir. Amerika'nın izlediği politikaları beğenmediği için de törene katılmamıştır. Kızılderili katliamına dikkat çekmek için yerine Kızılderili Sacheen Littlefeather'ı yollamıştır. İşte Sacheen'ın yaptığı konuşma: Kaynak 1,2,3,4

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.