2010'ların En İyi 30 Filmi - II

2010'ların En İyi 30 Filmi - II
  • 0
    0
    0
    0
  • Sinemaseverler adına oldukça verimli geçen son on yılın, en iyi 30 filmini sizler için listelemeye devam ediyoruz. Keyifli seyirler! NOT: "2010’ların En İyi 30 Filmi" listemizin ilkini buradan ve sonuncusunu buradan okuyabilirsiniz. Keyifli okumalar!

    1. Mommy (Imdb 8.1/10)

    Genç yönetmen Xavier Dolan tarafından yönetilen, 2014 yapımı Kanada filmi Mommy, kocasını kaybetmiş 48 yaşındaki Diane ile hiperaktivite ve dikkat bozukluğu teşhisi konulan 15 yaşındaki oğlu Steve’in hikâyesini konu alıyor. Oyuncu kadrosunda; Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon ve Suzanne Clement’in bulunduğu bu dram filmi, Altın Palmiye ve En İyi Yabancı Dilde Oscar ödüllerine aday gösterildi. Cannes’da Jüri Ödülü’nü kazanan Mommy, çekim teknikleri ve senaryosuyla örnek alınması gereken bir yapıt oldu.

    2. The Grand Budapest Hotel (Imdb 8.1/10)

    Renklerin yönetmeni Wes Anderson’ın, 2014 yılında çıkan filmi The Grand Budapest Hotel, Zubrowka şehrindeki bu otele, belboy ve komi görevlisi olarak gelen Zero Mustafa adındaki gencin hikâyesini anlatıyor. 20. Yüzyılın başlarında, iki savaş arasındaki dönemde geçen film, oldukça eğlenceli, renkli ve büyüleyici olmasıyla izleyiciyi içine çekiyor. Oyuncu kadrosunda; Ralph Fiennes, Saoires Ronan, Bill Murray, Jude Law, Edward Norton, Léa Seydoux ve Owen Wilson gibi isimlerin yer aldığı film, 2015 yılında En İyi Film Oscar’ı da dahil 8 dalda Oscar’a aday oldu ve En İyi Film Müziği Oscar’ı, En İyi Kostüm Tasarımı Oscar’ı gibi 4 dalda Oscar’ın sahibi oldu. Stefan Zweig’in notlarından esinlenerek uyarlanan film, son on yılın en başarılı yapıtları arasında.

    3. Gone Girl (Imdb 8.1/10)

    Fight Club, Seven ve Zodiac gibi filmlerle tanıdığımız David Fincher’ın Gone Girl’ü, 2014 yapımı bir dram/gizem filmidir. Başrollerinde Ben Affleck, Rosamund Pike ve Neil Patrick Harris gibi başarılı isimlerin yer aldığı yapıt, karısının aniden ortadan kaybolmasından sorumlu tutulan bir adamın hikâyesini konu alıyor. Rosamund Pike’ın müthiş performansıyla, En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday olan film, başka bir çok festivalden de ödülleri topladı.

    4. Spotlight (Imdb 8.1/10)

    Tom McCarthy tarafından yönetilen ve yine McCarthy ve Josh Singer tarafından yazılan Spotlight, 2015 yılında En İyi Film Oscar’ı almasıyla adını duyuran bir film olmuştu. Film, taciz olaylarıyla gündeme gelen bir kilisenin, kendini aklamaya çalışması ve bu olayı aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesinin, araştırmacı haber ekibi olan Spotlight’ı konu ediniyor. İzlediğinizde, sizi psikolojik anlamda bir sorgulamaya iten Spotlight’ın oyuncu kadrosunda; Micheal Keaton, Mark Ruffalo ve Rachel McAdams gibi isimler yer alıyor. Değindiği güncel sorunlardan ve göndermelerden ötürü, mutlaka izlenmesi gereken bir başyapıt olarak Spotlight’ı listemize ekliyoruz.

    5. Mad Max - Fury Road (Imdb 8.1/10)

    Sıradaki film aksiyon severlere geliyor. Mad Max – Fury Road, çıktığı zamanda epey ses getiren bir iş olmuştu. George Miller tarafından yazıp yönetilen film, Mad Max serisinin dördüncü filmi olma özelliğini taşıyor. Oyuncu kadrosunda; Tom Hardy ve Charlize Theron gibi yıldızların yer aldığı film, 10 dalda Oscar’a aday olup sonunda 6 dalda Oscar kazanmıştı. 2015 yapımı bu aksiyon/bilimkurgu filmini hala izlemediyseniz, listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.

    6. The Help (Imdb 8.1/10)

    2011 yapımı The Help, Türkçesiyle Duyguların Rengi, Kathryn Stockett’in aynı adlı romanından uyarlanmış dram filmidir. Tate Taylor tarafından yazılıp yönetilen bu dönem işi, 3 farklı kadının dostluk ilişkileri üzerine örülmüş. Oyuncu kadrosunda; Emma Stone, Jessica Chastain ve Viola Davis gibi isimlerin yer aldığı film, En İyi Film Oscar’ı da dahil 4 dalda Oscar’a aday oldu ve Octavia Spencer’in performansı sayesinde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscar’ı almaya hak kazandı. En iyiler listemize de giren bu filmi, mutlaka izlemelisiniz.

    7. 12 Years A Slave (Imdb 8.1/10)

    Steve McQueen yönetmenliğindeki 12 Years A Slave, Türkçesiyle 12 Yıllık Esaret, 2013 yapımı tarihi bir dram filmidir. Özgürlüğünü geri kazanmak isteyen bir adamın hikâyesini anlatan film, Micheal Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch gibi yıldızları, oyuncu kadrosunda topluyor. Kölelik, emek ve mücadele kavramları ekseninde dönen bu yapıt, En İyi Film Oscar’ı kazandı. BAFTA ve Altın Küre’de de bir çok ödüle layık görülen 12 Years A Slave, izleme listenize almanız gereken bir iş.

    8. Shoplifters (Imdb 8/10)

    Uzakdoğu Sineması’nın önde gelen yönetmenlerinden Hirokazu Kore-Eda’nın Shoplifters filmi, çoğu filminde olduğu gibi yine bir aile sorununa değiniyor. İlk gösterimini Cannes’da yapan ve Altın Palmiye ödülünü kazanan 2018 yapımı Shoplifters, Osamu adlı karakterin ve ailesinin, her zamanki gibi hırsızlık yaparken küçük bir kızla karşılaşmalarıyla başlıyor. Filmin ilerleyen zamanlarında ise, ailenin bu küçük kızla aralarındaki bağ gelişiyor ve onun gizli sırrı ile işler değişiyor. Oldukça başarılı bir son dönem örneği olan Shoplifters, listemize girmeyi hak eden bir yapıt.

    9. The King’s Speech (Imdb 8/10)

    Tom Hoopers tarafından yönetilen ve senaryosu David Seidler tarafından yazılan The King’s Speech, 2010 yapımı tarihsel bir dram filmi. İngiliz kraliyet ailesinden VI. George’un kekemeliğini yenmesi üzerine kurulmuş filmin oyuncu kadrosunda; Colin Firth, Helena Bonham Carter ve Guy Pearce gibi sevilen isimler yer alıyor. 2011 yılında, 12 dalda Oscar’a aday olan film, En İyi Film Oscar’ı ve En İyi Yönetmen Oscar’ı başta olmak üzere 4 dalda Oscar’ın sahibi oldu. Aldığı ödüllerin yanı sıra, atmosferi, makyajı ve kostümleriyle de seyirciyi büyüleyen bu iş, sonuna kadar izlenmeyi hak ediyor.

    10. Sarmaşık (Imdb 8/10)

    Türk Sineması’nın en yeni ve başarılı yönetmenlerinden, Gişe Memuru ve Kelebekler filmleriyle de adını tüm ülkeye duyuran Tolga Karaçelik’in, 2015 yapımı Sarmaşık filmiyle listemize devam ediyoruz. Tamamı gemide geçen filmin oyuncu kadrosunda Nadir Sarıbacak, Özgür Emre Yıldırım, Hakan Karsak, Kadir Çermik ve Osman Alkaş gibi isimler yer alıyor. Film, armatörün iflas etmesiyle, 5 kişilik mürettebatın gemide mahsur kalmasını ve bu süreçte yaşanan psikolojik ve hiyerarşik meseleleri konu alıyor. Özellikle Nadir Sarıbacak’ın canlandırdığı Cenk karakterinin performansıyla dikkat çeken film, politik göndermelerle ve metaforlarla bezenmiş bir yapıt. Altın Portakal Ulusal Yarışma’da En İyi Film ödülü dahil 4 dalda ödül alan Sarmaşık, son on yılın en iyi filmleri arasında yerini alıyor.  

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.