Oyuncu, müzisyen ve yönetmen Ali Atay, sinemaseverlerin akıllarında ilk kez ünlü senarist Berkun Oya'nın yönettiği Zuhal Olcay ve Ülkü Duru gibi usta oyunculara eşlik ettiği İyi Seneler Londra (2007) filmindeki psikolojik sorunları olan otel görevlisi performansıyla yer etmişti. Ama ismini geniş kitlelere duyuran proje, Onur Ünlü'nün genel yönetmenliğini yaptığı Leyla ile Mecnun (2011-2013) dizisi oldu. Kariyeri boyunca pek çok sinema filmi ve dizide oynayan Ali Atay yönetmenliğe ilk adımını Limonata (2015) filmiyle atmıştı. Geçen 3 yılın ardından ikinci uzun metrajlı filmi Ölümlü Dünya, 26 Ocak 2018'de vizyondaki yerini aldı.
Filmin konusu şöyle; Nesiller boyunca Haydarpaşa Garı’nda işlerini yürüten ve Anadolu Tat Lokantası’nı işleten Mermer Ailesi, 8 kişiden oluşan çok geniş ve geleneklerine bağlı bir Anadolu ailesidir. Ama bu sıradan görünen ailenin büyük bir sırrı vardır. Aslında ailenin her bir üyesi uluslararası büyük bir suç örgütünden verilen görevleri yerine getiren tetikçilerdir. Beklenmeyen birtakım olaylar sonucunda ailenin gizli kimliği deşifre olur. Ve aile üyeleri canlarını kurtarmak için kendilerini doludizgin bir maceranın ortasında bulurlar. Belirli bir başrolün bulunmadığı filmin oyuncu kadrosunda Ahmet Mümtaz Taylan, Alper Kul, Sarp Apak, İrem Sak, Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit, Meltem Kaptan, Mehmet Özgür ve Özgür Emre Yıldırım bulunuyor.
Filmin başında ailenin işlettiği lokantanın işleyişine tanıklık ediyoruz ve karakterleri tanımaya çalışıyoruz. Film belli bir süre sakince aktıktan sonra çok geçmeden çarpıcı bir çatışma sahnesiyle birlikte ailenin büyük sırrını öğreniyoruz. Film bu sahneden sonra asıl temposunu buluyor ve sürükleyici bir suç komedisi-aksiyon filmine dönüşüyor. Film son çeyrekte durağanlaşsa da etkileyici finaliyle toparlıyor ve seyirciyi tatmin ediyor.
Filmde Quentin Tarantino, Coen Kardeşler ve Guy Ritchie gibi yönetmenlerden esinlenilerek şiddetten ve küfürden sakınmayan, absürt bir suç komedisi yapısı kurulmuş. Bu yapı aynen alınıp uygulanmayıp başarılı bir şekilde yerelleştirilerek uyarlanmış. Filmin büyük bir bölümünü kaplayan çatışma sahnelerinde yavaş çekimlerden ve seyircinin kendisini çatışmaya kaptırmasını sağlayan eğlenceli ve temposu yüksek müziklerden faydalanılmış. Ayrıca aksiyon sahnelerinde hissedilen hızlı kurgu kullanımı da filmin dinamizmine büyük destek vermiş.
Yönetmen Ali Atay'la birlikte Aziz Kedi, Feyyaz Yiğit, Volkan Sümbül ve Ali Demirel'in elinden çıkan senaryoda karakterler arasındaki absürt diyaloglar ve esprilere ağırlık verilmiş. Filmin mizah yükü daha çok Doğu Demirkol'un ve Feyyaz Yiğit'in oynadığı karikatürize karakterlere yüklenmiş. Bu sayede Demirkol ve Yiğit oyuncu kadrosunun en çok parlayan isimleri olmuş. Filmin kadın karakterleri konumlandırma biçimi eleştirilmeye açık bir nokta. Zaten az sayıda olan karakterler filmin büyük bölümünde pasif bir konumdalar. Ama aksiyon filmlerinde genellikle kadın karakterlerin aktif konumda olmadıklarını göz önüne alırsak filmi bu konuda eleştirmek haksızlık olabilir.
Sonuç olarak, büyük bölümünü kötü komedi filmlerinin ve dini öğeleri konu alan özensiz korku filmlerinin işgal ettiği popüler yerli sinemamızda Ölümlü Dünya gibi ülkemiz sineması için farklı ve nitelikli filmlerin çıkması sinemamız adına umut verici.
Yorum Bırakın