Amerikalılar Kanadalıları Neden Sevmez?

Amerikalılar Kanadalıları Neden Sevmez?
  • 1
    0
    0
    0
  • Efsaneleşmiş ABD yapımı komedi dizileri olan South Park ve How I Met Your Mother'da da hep gördüğümüz bir durum olan Amerikalıların Kanadalıları neden sevmediğine değineceğiz. How I Met Your Mother dizisinde Robin karakteriyle dalga geçmeler ya da South Park'ta Kanadalı karakterlerin yüzlerinin kesik olması, seslerinin değişik olması Amerikalılar'ın Kanadalılar'ı sevmemesinin sonucuna birkaç örnek. Milliyetçi sebeplere dayanan bu durumdan bahsetmeden önce Amerika ve Kanada hakkında kısa bilgiler verelim.

    Amerika Birleşik Devletleri

    Elli eyalet ve bir federal bölgeden oluşan, federal anayasa cumhuriyetidir. Ülkenin çoğu (48 eyaleti olan kıta ABD’si ve ülkenin federal bölgesi olan Washington, DC), Kuzey Amerika'nın ortasında, Büyük Okyanus ve Atlas Okyanusu'nun arasında bulunmaktadır. Bu ülkenin vatandaşlarına Amerikalı veya Amerikan denir. Güneyinde Meksika, kuzeyinde ise Kanada ile sınırı bulunur.

    Kanada

    Kuzey Amerika Kıtası'nın en kuzeyindeki ülkedir. Büyüklüğü, Büyük Okyanus'tan Kuzey Arktik Okyanusu kadar 9.98 milyon kilometre karedir. Bu özelliğiyle, yüz ölçümü bakımından dünyanın en büyük 2. ülkesidir. Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada'nın ortak sınırı dünyanın en uzun kara sınırını oluşturur. Amerika, kişi başına düşen net gelirin 44.168 dolar olduğu ABD konut kalitesi, kişisel özel yaşam alanı genişliği ile öne çıkıyor. Dünyanın en güçlü ülkesi olan ABD, gelir dağılımı eşitliği açısından iyi bir durumda değil. Kanada, ekonomik açıdan gelişmiş bir ülke olan Kanada fosil yakıt kaynakları ve enerji üretimiyle dikkat çekici. Kanada konut, refah, kişisel güvenlik, sağlık, gelir, sosyal ilişkiler, çevre kalitesi, çalışma hayatı, eğitim ve toplumsal katılım yönlerinden çok ileri bir ülke. Kişi başına gelir 51.147 dolar. Yaşam kalitesi en yüksek ülkeler arasında temel olanaklar bakımından ABD’nin tersine sosyal yönden gelişmiş bir ülke.

    Amerikalılar Kanadalıları Neden Sevmez?

    Yedi Yıl Savaşları

    Avrupa'nın güçlü devletleri arasında, 1756-1763 yılları arası yaşanmış bir dizi askeri çatışmadır. Savaşın nedeni Büyük Britanya ve Fransa arasındaki sömürge yarışıdır. Kolonilerdeki savaş, İngilizler ile Fransız-İspanyol İttifakı arasında gerçekleşti. Kuzey Amerika'da, Ohio Nehri çevresinde yapılan çarpışmalarda, çoğunlukta Fransızlar üstün geldi. Kanada'da ise İngilizler üstün geldi. Güney Amerika'da, İspanyolların kısa süreli kazanımları oldu.
    • Amerika bilindiği gibi bir zamanlar İngiliz kolonisiydi ve bağımsızlık savaşı bir iç savaşa da dönüşmüştü. yaklaşık 50.000 kişilik Amerikalı vatandaş İngiltere saflarında yer aldı. Tabii Amerika savaşı kazanınca bu kişiler hain olarak görüldü. Ülkeden kaçtıklarında onlara kucak açan ülke Kanada oldu.
    • Yedi Yıl Savaşları sırasında Kanada , İngiltere'ye para, malzeme ve insan yardımı yapmıştır.
    • Bağımsızlık savaşının sonrasında İngiltere, Amerika'yı işgal etmiş, Beyaz Saray dahil birçok yeri yakıp yıkmıştır. İngilizler'in üs olarak kullandığı ülke yine Amerika'nın kuzey komşusu Kanada olmuştur.
    • Amerika bağımsızlığını kazandıktan sonra Kanadalılara; “Bakın biz isyan ettik bağımsız olduk, siz de isyan edin bağımsız olun" şeklinde tavsiyede bulunurlar ama Kanadalılar Kraliyet Ailesi'ne karşı gelmek istemezler. Bu yüzden Amerikanlar, Kanadalıları sevmez ve hep küçümserler.
    • O dönemde Kanada’nın Milletler Cemiyeti'ne katılmış olması, İngilizlerin yanında saf alması Amerika'yı çok şaşırtmış ve Amerika'nın kendilerinden soğumasına neden olmuştur.
    • Kanada ne kadar Amerika'ya benzese de kültür, eğitim ve insan hakları ve yaşam standartları olarak daha ileride bir ülke. Ve Amerika vatandaşları, ülkelerin şartları aynı olmasına rağmen Kanada’nın bu refah düzeyini kıskanıyor. Geçmişini de unutmayan Amerikanlar öfkelerini bazı dizi ve filmlerinde bile saklayamıyor durumda.

    How I Met Your Mother

     

    South Park

     

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.