Yazarlık ve Yazmak Temalı Yapımlar - II. Kısım: Diziler

Yazarlık ve Yazmak Temalı Yapımlar - II. Kısım: Diziler
  • 1
    0
    0
    0
  • I. Kısım için göz atın.

    1) Californication

    Dizinin baş karakteri Hank Moody yetenekli bir yazardır. Lakin uzun zamandır bir şey üretemiyordur. Aynı zamanda kızı Becca Moody için iyi bir baba olmaya çalışmasına ve kızının annesi Karen ile tekrar birlikte yaşamak istemesine rağmen karmaşık özel hayatından dolayı bunu bir türlü istikrarlı bir şekilde gerçekleştiremez. Dizi büyük ölçüde Hank Moody karakteri üzerinde döner. 7 sezonluk bu yapım 28 dakikalık bölümlerden oluşuyor. Bu yapımı bazı dizi sitelerinde ve Amazon Prime Video platformunda bulabilirsiniz.

     

    2) Affair

    Her bölümü iki karakterin de bakış açılarıyla anlatılan; oldukça sıradan görünen aldatma, evlilikler, aşk ve çıkmazlar konusunu işleme şeklinden dolayı bir miktar çarpıcı olarak tanımlayabileceğim psikolojik drama dizisi. Noah'ın Helen ile mutlu bir evliliği ve bu evlilikten dört çocuğu vardır. Noah bir öğretmen ve aynı zamanda yeni romanını yazmaya çalışan, ilham eksikliğiyle birlikte orta yaş bunalımı yaşayan başrol. Alison'ın ise Cole ile kaybettikleri çocuklarının getirdiği psikolojik yıkım nedeniyle pek de iyi gitmeyen bir evliliği vardır. Dizi, Solloway ailesi'nin Montauk, New York tatil beldesine seyahat etmesiyle başlar. Alison'ın çalıştığı lokantada tesadüfen buluştuktan sonra Noah Solloway ve Alison Bailey arasındaki evlilik dışı ilişkinin duygusal etkilerini karakterlerin kendi bakış açılarından nasıl geliştiğini gözler önüne seriyor. İkinci sezondan itibaren iki ana karakterin daha bakış açısıyla işlenmeye devam ediyor dizi. Gittikçe karışık bir olay örüntüsü halini alırken oldukça sık flashback sahnelerine rastlıyoruz. Dizinin en güzel yanıysa; ilişkileri, insan ilişkilerine dair büyük ve sarsıcı olayları herkesin gözünden nasıl göründüğünü farklı bir şekilde işlemesi ve Montauk'tan büyüleyici manzaralarla süslenmiş olması. Her bölümü ilk sezon Allison ve Noah olmak üzere iki parçadan, ikinci sezonda dörder parçalık bölümleri de bulunan, 5 sezon süren bu yapıma şans vermek isterseniz Netflix'te ya da bazı dizi sitelerinde bulabilirsiniz. (Sadece Montauk sahil kasabası ve manzaraları için bile izlenir...)

     

    3) Valeria

    İspanyol yapımı Netflix serisi Valeria.

    Evliliğinde ve yazılarında bir şeylerin eksik olduğunu hisseden, bir yazar olan Valeria'nın etrafında dönüyor. Valeria, her yazarın en az bir kez başına gelmiş olan "Taklitçi Sendromu"nu ve ilham eksikliği yaşadığını düşünüyor. Teslim tarihine çok az kalan ve henüz tek satır yazamadığı romanını ne hakkında yazacağına karar vermek için birçok şey deniyor. Yakın kız arkadaş grubu, insan ilişkileri ve hayata dair konuları, eğlenceli Madrid sokakları ve genç bir yazarın hayatını konu edinen bu yapım oldukça hızlı ve eğlenceli. Bir miktar Sex and the City tadı aldım bir izleyen olarak. Sanki Sex and the City-İspanya gibi görünse de bu yalnızca hoş bir benzerlik diyebilirim. İkisi de farklı kulvarlarda. Göz atmak isterseniz fragmanını aşağıya ekledim.

     

     

    4) The Bold Type 

    The Bold Type bilindiği üzere bir yazı tipi. Öne çıkarılmak istenen konunun dikkat çekmesi için "kalın" font kullanılan yazı tipi. Dizi, kurgusal, küresel bir kadın dergisi olan Scarlet'te çalışan, en iyi üç yakın arkadaş olan Jane Sloan, Kat Edison, Sutton Brady karakterlerine yoğunlaşılan ve onların hayatları etrafında dönen bir yapım. Dizi aşırı samimiyet ve yakın arkadaşlık ilişkileri, aşk, gönül ilişkileri, iş, kariyer, moda, yayıncılık, dergi işleri, editörlük, yazarlık, sosyal medya kavramları kadar; günümüzde hala tam algılanamayan ve hak ettiği değerleri görmeyen, modern hayatta kadının bulunduğu yer, fiziksel taciz, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi hassas  kavramları yakından mercek altına alarak işleniyor. 

    Bir insanın kendi gibi ve mutlu olabilmesi için önce kendisini tanıması ve keşfetmesi gerektiğini hepimiz biliriz. Fakat yalnızca çok azımız bunu gerçekleştirebilecek gücü ve cesareti kendimizde bulabiliriz. İşte tam da hayatın çok içinden, mükemmeliyetçiliğe takıntılı olduğu halde mükemmelliğini kusursuz olmamaya borçlu ve samimiliğine zamanla kanaat getireceğiniz, dergicilik ve yazı işlerinin nasıl yürüdüğü, modanın ve modern hayatın arka planındaki seyrine dair fikir edinebileceğiniz, haberlere konu olan bazı meselelerde biraz daha farkındalık kazanabileceğiniz, insanın içinde bir yerlere, ruhuna dokunan, birbirini destekleyen ve başarılı kadınları sıkça görebileceğiniz eğlenceli yer yer dramatik bir yapım.

    Aşağıda dizinin ilk bölümünden ikonik bir sahneden kareyi bırakıyorum. Kötü bir günün ardından, metro istasyonunda metronun geldiği anda birlikte çığlık atarak deşarj oldukları o harika sahne.  İnsanın en büyük hazinelerinden biri de;  her ne olursa olsun yanında olduğunu bildiği yakın dostlarıyla birlikte her şeyin üstesinden gelebileceğine inanması. Eğer kötü günler geçiriyorsanız bir miktar ağrı kesici görevi görebilecek 5 sezonluk bu yapımın, ilk iki sezonuna Netflix'ten, tamamı için de Hulu ve beIN CONNECT gibi ücretli diğer platformlardan ulaşabilirsiniz.

     

    5) Love&Anarchy (Orj. Kärlek & Anarki)

    İsveç yapımı, Netflix serisi.

    "Eski ve Yeni"nin çarpışması. İşinde başarılı, evli ve iki çocuk annesi Sofie, köklü bir yayınevini yeniden yapılandırması için danışman olarak yeni bir işe başlar. Geçici eleman olarak bilgi-işlem bölümünde çalışan Max ise ofisteki tamiratların yanı sıra bilgisayarlardaki problemlere bakan genç bir adamdır. Tanışmaları sevimsiz bir şekilde gerçekleşen bu iki karakterin arasındaki ufak ve sıradan iş flörtleri, zamanla ciddi ve büyük meselelere dönüşürken; insanın bireysel baş kaldırısı, eskinin yeniye kafa tutması, yazı ve yayın işlerinin işleyişine dair bir pencere aralıyor izleyene. Zamanla sıradanlaşmaya yüz tutsa da, İsveç rüzgarlarını iliklerinize kadar hissedeceğiniz, yer yer romantik yer yer de komediye dönüşebilen, estetik ve soğuk şehir-kasaba manzaralarıyla sizi bulunduğunuz yerden biraz uzaklaştırabilecek yapımın fragmanını aşağıya bırakıyorum.

     

     

    Yararlandığım kaynaklar: 

    https://22dakika.org/

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Anasayfa

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.