Japon Klasikleri 18: Büyücü ve Diğer Gotik Öyküler, Kyoka İzumi

Japon Klasikleri 18: Büyücü ve Diğer Gotik Öyküler, Kyoka İzumi
  • 2
    0
    0
    0
  •  

    Japon gotik edebiyatın sevilen yazarlarından Kyoka İzumi’den birbirinden farklı şekilde ilerleyen dört öykü okudum. Fantazi ve gizem öyküleri okumayı seven biri olduğumdan çok hoşuma giden bir eser oldu. Özellikle ‘’Koya Dağı’ndaki Kutsal Adam’’ adlı uzun öyküye bayıldım. 

     

    Gerçekçilik akımı nedeniyle yazıldığı dönemde eserlerinin pek ilgi görememesi pek talihsiz olmuş. Okuduğum birçok Japon klasiğinde bu duruma rastlıyorum genelde. Geleneksel toplum anlayışında yaşayan halk haliyle ait olduğu döneme sıkı sıkı tutunuyor. Japon toplumu da bu anlamda dönemine ve belli başlı tarzlara çok bağlı insanlar. Edebiyata bile yansıyor bu durum. Neyse ki sonradan kıymetini anlamışlar, hatta 1973 yılından beri adına ‘’Kyoka İzumi Edebiyat Ödülü’’ veriliyor. 

     

    Yukio Mişima ve Cuniçiro Tanizaki, yazar ile eserlerinden övgüyle bahsediyorlar, ayrıca gotik edebiyatta Hoffmann ve Poe gibi yazarlarla birlikte anılıyor. Gotik edebiyatla sıkı bağlarınız varsa eğer, bu kitabı okurken büyük beklentilere girerek okuma yolculuğunuzu mahvetmeyin derim. Japon gotik edebiyatını farklı ve ayrı bir tür olarak değerlendirmenizi öneririm. Karşılaştırma yapmak ve ön yargılarda bulunmak gibi eylemler, Japon edebiyatı okurken bir rafa kaldırılmalı bence. Japon toplumunun kültürü, inançları ve daha birçok şeyi o kadar değişik ve farklı ki sanki başka dünyaya ait bir şey bulmuşum gibi okuyorum bu eserleri. Üstelik gizemli öykülerse bu okuduklarım, akışına kapılıp gidiyorum. 

     

    Doğanın eşsiz güzelliğiyle birlikte ürkütücü yanlarını da ele alan ve ilk kez dilimize kazandırılan Büyücü ve Diğer Gotik Öyküler kitabını çok beğendim. Yazara ve eserlerine dair kritik bilgiler içeren önsözü okuduktan sonra yolculuğunuza eşlik edecek hikayeler ise şöyle:

     

    -Ameliyathane

    -Koya Dağı’ndaki Kutsal Adam

    -Büyücü

    -Deniz Şeytanları

     

    ‘’Ameliyathane’’ biraz havada kaldı ama diğer öykülerin kurguları ve olaylar mükemmeldi. ‘’Büyücü’’ ise geçtiğimiz aylarda okuduğum Tokyo Ueno İstasyonu romanına çok benziyor. Belki Miri Yu bu öyküden esinlenmiştir. Böyle tesadüfleri seviyorum. :)

    Hikayelerin ortak özelliği ise doğanın her yönüyle sunulması ve heyecan duygusunun ilk sayfadan itibaren okuru sarıp sarmalaması diyebilirim. Kurguların garipliği, olur olmadık bir şeylerin her an gerçekleşebilme ihtimali olması nedeniyle gotik bir eser okuduğumu düşünüyorum. Çoğu okur böyle hissetmemiş tabii, belki beklentimi kenara bıraktığım için bu kadar çok sevdim.

    Japon kültürünü ve edebiyatını seven herkese tavsiye ederim. 1000kitap uygulamasında 5.9/10 puanı oldukça acımasızca buldum. Benim puanım 9/10. 

     

     

    Kaynak

     

    İzumi, Kyoka (2022). Büyücü ve Diğer Gotik Öyküler (Çev. Ebru Sarıkaya). İthaki Yayınları

    Kapak Görseli

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.