Yanlış Ata Oynayanların Şairi: Grapon Kağıtları İnceleme

Yanlış Ata Oynayanların Şairi: Grapon Kağıtları İnceleme
  • 7
    0
    0
    0
  • *Grapon Kağıtları İnceleme

    Didem Madak; Türk Edebiyatının en değerli şairlerinden, gövdesini çiçekli perdelerin ardına saklayan çiçek kadın. Ve onun ilk şiir kitabı, grapon kağıtları.

    Grapon kağıtlarının arka kapağında şöyle yazmış Madak, "Bu kitapta yer alan şahıs ve mekanların gerçekle alakaları tamdır. Kahramanları hep yanlış ata oynayanlardır. Kediler, kadınlar, muhabbet kuşları, gözyaşları hepsi sahiden vardır ve bir dönem yaşamışlardır." Şu satırların güzelliğine bakar mısınız?

    Didem Madak. Onun için en sevdiğim şair demek yeterli gelmiyor benim açımdan, şiir demek his meselesi, kişisel çok öznel bir alanı edebiyatın. Bir şairin yazdığından çok farklı anlamlar çıkarıp o anlama aşık olmak mümkün. Ama Madak bana okurken en çok hissettiren şair, okurken yaşatan şair desem daha doğru olur. Şairlerin, yazarların hayatlarını okuyunca, araştırınca eserleri gözünüze daha farklı gelmeye başlar. Sadece kitabı okumazsınız, o yazarın/şairin o satırları yazmasına neden olan yürek yangınını da bilerek okursunuz aslında.

    "Bir gül uzatırdı çocuklardan biri 
    Ellerimden güle yalnızlık batardı
    İçi bulanırdı yalnızlığımın
    Kusardı serseriliğini en görkemli meydana."

    Ben Madak ile ilk basılı eseri olan "grapon kağıtları" kitabında bulunan "çiçekli şiirler yazmak istiyorum bayım" şiiri vasıtasıyla tanıştım. Nasıl etkilendim anlatamam. O zamana dek okuduğum şiirlerden çok farklıydı ama tam ihtiyacım olandı sanki. Evet, her şiirde yaşanmışlık vardı elbette ama Madak'ın satırlarında beni etkileyen apayrı bir ruh vardı.

    "Çiçekli şiirler yazmama kızıyorsunuz bayım
    Bilmiyorsunuz. Darmadağın gövdemi
    Çiçekli perdelerin arkasında saklıyorum.
    Karanlıkta oturuyorum. Işıkları yakmıyorum.
    Çalar saat zembereği boşalana kadar çalıyor
    Acı veren bir sevişmeyi hatırlıyorum."

    İnsan hissetmeden yazamaz bana kalırsa ve bu yüzden Madak'ı okudukça şunu sordum kendime, "neler yaşadı da şair oldu? ne hissettirdiler de kaleme kağıda sarıldı? bu satırları yazmasına sebebiyet verecek derecede nasıl yaraladılar onu?" Hayatını araştırdım böylece, dönüp defalarca ailesine yazdığı şiirleri okudum. Şiirlerin anlamları katlandı, sadece şiirleri değil satır aralarını da okuyabildim o zaman, daha çok hissettim ve daha çok yandı canım.

    "Hatırlar mısın?
    Mavi saçlı bir Tanrı gibi severdim 
    Burdur gölünü 
    O göl şimdi içimde kocaman bir anne ölüsü
    Vişne bahçeleriyle dolu,
    Neşeli bir şehre benzerdi senin sesin.
    Bazen ölmek istiyorum.
    Beni yeniden doğurman için
    İri, ekşi bir vişne tanesi gibi."

    Madak bir hissi anlatır. Hayal kırıklığı, yenilmişlik, yorgunluk, acı, ölüm, ölüme rağmen yaşamak...ama bunları anlatırken sokaklara çıkarır sizi. Günlük hayatı anlatır şiirlerinde, hislerle yoğurur. Çok yakın, çok
    hisli, çok gerçek şiirleri vardır.

    Polyanna'ya mektup yazan şairdir Didem Madak.

    "Pollyanna..
    Sana göre insan
    Profiterol yer gibi yaşamalı 
    Bir çamur deryasının içinde
    Küçük beyaz mutluluk topları yakalamalı. Bense vücuduma şiirler saplıyorum durmadan
    Sen de bilirsin ya Allah.
    Dayanabileceği kadar acı verirmiş insana."

    İşte ben bu yüzden Madak okumayı, "ruhum açısından faydalı buluyorum." "Darmadağın gövdesini çiçekli perdelerin arkasına saklayan" bu kadının satırlarını, en içimde hissedebildiğimden.

    Herkesin hayatının bir noktasında yok onun şiirleri. Onun şiirleri bizzat hayatın ta kendisi. Bu yüzden herkesin onun kalemiyle bir kez olsun tanışmasını dilerim...

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.