Sihirli Şehir Mardin

Sihirli Şehir Mardin
  • 1
    0
    0
    0
  • Gezip görmemin üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen unutamadığım o büyülü şehir hafızamı istikrarlı bir biçimde meşgul ediyor. Güney güneşinin sıcaklığını kalbimde hissediyor ve gözlerime giren ışıkları sanki yeniden anımsıyorum. Belki de medeniyetin ilk yerleşim yerlerinden olma özelliğiyle, belki de şehre bakarken tarihi hakkında ne kadar cahil olduğumuzu hissettirmesiyle, ya da sadece her adımda kahve ikram edilen sevimli sokaklarıyla inanıyorum ki çoğu insan için unutulmazdır Mardin. 

    Yolda güneş yükselirken vardım Mardin’e. En başta güneşine vuruldum. Bir başkaydı o güneş, ışığı dünyanın ışık alan her yerinden daha fazla parlatıyordu etrafı. Kalbimi ısıtıverdi görür görmez, yüzyıllarca binlerce yıl önce tarlalarda çalışan insanların gözünü alan aynı ışık benim de gözümü almıştı. Elimi siper edip gülümsedim.

    Sarının en güzel tonlu şehrinden aşağı baktım bereketli Mezopotamya topraklarını görmek için. Yeşilin en güzel tonları harmoni içinde güneşin ışığıyla sevişiyorlardı adeta, öyle bir şımarmış öyle bir güzelleşmişlerdi. Çok sevdiğim konağın çok sevgili sahibi, havalar ısınınca Mezopotamya’nın en muazzam haline ulaştığını söylediğinde ilginç bir şekilde şaşırmadım. Burası Mardin’di, sanırım her şeyi bekleyebileceğim sürprizlerle dolu, gecesi gündüzü gizemli bir yerdi.

    Gönlümü yıllar önce bıraktığım tarihi şehri anlatacak doğru kelimeleri bulmakta zorlansam da içime sığmayan sıcak kelimeleri aktarmam gerekiyor. İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birindeydim; yaşanmış ve yaşanacak olan bütün duygular, düşünceler ve deneyimler şehrin görkemli konaklarına ve duvarlardaki işlemelere baktıkça içime akıyordu sanki. Hiçbir şehirde hissedemeyeceğim hisleri buldum Mardin’de. Birden fazla ömrü yaşayabileceğimi hissettim. Aşkın her türlü halini deneyimledim; acısıyla ve tatlısıyla. Bin yıldır tarifi değişmeyen şarabın kekremsi tadını damağımda hissetmekten muazzam bir haz aldım. Birden çok baharatın adeta sihirli bir şekilde birleşmesiyle ortaya çıkan lezzetli yemekleri denedim. Kendimi Mardin’in yerlisi gibi hissetmeye çalıştım. Acı verse de biliyorum ki her sokağı anılarla dolu bu şehrin yerlisi olamayacağım hiçbir zaman. Çok özlüyorum Mardin’i.

    Görsel: https://tr.pinterest.com/pin/3729612230246779/

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.