Regl dönemi öncesi gerginlik olarak adlandırılan ve yaygın adıyla Premenstruel sendromu (PMS), pek çok kadının ortak problemi olarak karşımıza çıkar. Depresyon, fazla yeme isteği, halsizlik, uyuma isteği, duygu durum dalgalanmaları, sinirlilik ve gerginlik gibi belirtilerle ortaya çıkan PMS sendromu iş ve sosyal hayatı olumsuz bir doğrultuda etkileyebilir.
Vücutta şişkinlik, kilo artışı ve baş ağrısı en çok görülen belirtilerdir
PMS sendromu, yumurtanın serbest bırakılmasından sonraki zaman aralığında yaşanmaktadır. Regl kanamasıyla beraber azalan ya da kaybolan PMS etkilerinin altında kesinlikle bir psikiyatrik bozukluk bulunmaz. PMS etkileri kadınların %80’inde görülmekle beraber “Premenstruel disforik bozukluk” olarak adlandırılan klinik ve sosyal bir düzeyde etkili olanların oranı ise yalnızca %5’tir. Depresyon, fazla yeme isteği, halsizlik, uyuma isteği, duygu durum dalgalanmaları, sinirlilik, gerginlik, dikkat azalması ve cinsel istekte artış gibi davranışsal etkilere ek olarak da her iki memede fazlasıyla hassasiyet veya memelerde büyüme, vücutta ödem, 2-3 kiloya kadar kilo artışı, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, kabızlık, iştahta artma, fazla susama, ciltte sivilce görülmesi gibi fiziksel etkiler de yaşanabilir. Doğurganlık dönemindeki kadınlarda etkiler daha sık ancak var olan şiddeti daha az görülür.
Psikolojik belirtileri de bulunur.
PMS sendromunun nedenin tam olarak bilinmemesi ile birlikte hormonal değişimler ve merkezi sinir sistemindeki hassasiyetten kaynaklandığı düşünülür. PMS esas olarak fizyolojik kökenli olmakla beraber, yaşanan durumunda ana belirtileri psikolojiktir. PMS döneminde; stres, günlük yaşamdaki olaylar, evlilik sorunları, ilişkilerdeki çıkmazlar, olumsuz psikolojik değişikliklerin regl döngüsünün bahane gösterilmesi, sorunlarla baş etme stratejisi gibi psikolojik etkenler de önemlidir.
PMS Sendromunundan Kolayca Kurtulmak İçin 4 Öneri
PMS dönemi tedavisinin asıl amacı; sorunları ve şikayetleri yok ederek günlük aktiviteler ve sosyal hayatın üzerindeki etkisini azaltma durumudur.
- Çok sık ve az yenmelidir.
PMS sendromunda sık sık ve az yemek yenmesi tercih edilmelidir. Az yağlı gıdalar her zaman ilk tercihler arasında olmalıdır. Çay, gazoz, soğuk çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler, çikolata gibi abur cuburlar, şeker ve tuz kesinlikle azaltılmalıdır.
Mutlaka okuyun: Doğru Besin, Yanlış Çiğneme!
- Hareket edin
Gün içinde en az 30 dakikalık bir yürüyüş çok önemlidir. Nefes, gevşeme ve esneme egzersizleri, masaj, yeterli ve kaliteli bir uyku uyumak beyinde doğal endorfinlerin salgılanmasını arttırarak stresin oldukça azalmasına yardımcı olur.
Mutlaka okuyun: Zihninizi ve Bedeninizi Yürürken Eğitin
- Vitamin desteği
Bütün bunlara ek olarak; duygu durumunuzu hemen düzeltmeniz için günde her zaman 400 mg. magnezyum, söylenmelerinizi de azaltmak için D, B ve E vitamini desteği almanız yaşadığınız bu durumlar için faydalı olacaktır.
- Bitkisel takviye
PMS dönemindeyken yaşadığınız kötü durumları ve şikayetleri azaltmak için bitkisel takviyeleri de bu konuda size yardımcı olabilir. Hayıt ağacı meyvesi, çuha çiçeği yağı (çay şeklinde olan ya da kapsül şeklinde olanları), dulavrat otu çayı(kapsül şeklinde), melisa çayı, rezene çayı, nane çayı, zencefil çayı, kuş burnu çayı, papatya çayı, karahindiba kökü PMS dönemindeki şikayetlerinizi azaltmada oldukça yardımcı olur.
Mutlaka okuyun: Stres Ve Kaygıyı Azaltan Çaylar
🖐