Japon Klasikleri 8: Öğrenci Kız, Osamu Dazai

Japon Klasikleri 8: Öğrenci Kız, Osamu Dazai
  • 4
    0
    0
    0
  • Birçok kez intihar denemesinde bulunan ve morfin bağımlılığı gibi büyük sorunlar yaşayan Osamu Dazai’nin bir türlü ölememesi, hayatı sevdiğini ve yaşamdan umudunu yitirmediğini göstermiyor mu sizce? Tabii son denemesinde kendisiyle birlikte metresini de - bazı kaynaklarda eşi olarak biliniyor- ölüme sürükledi ve bu hayattan sonsuza dek ayrıldı… Ve geride birçok eseri modern klasik olarak kabul edilen harika kitaplar bıraktı. En önemli eseri İnsanlığımı Yitirirken’i öldüğü yıl yazdı; bu kitabın bilindik ve değerli olmasının nedeni ise yarı otobiyografik bir roman olması... Hayatından ve dahası görüşlerinden birçok iz taşıyan derin bir yapıt. Yazarı tanımak adına okunabilir.

    Öğrenci Kız’a gelecek olursak; yazarın edebiyat çevrelerince tanınmasını sağlamış, diğer eserlerine göre daha basit bir dil ile yazılmış olmasına rağmen de dönemin eserleri arasında dikkat çeken, kışkırtıcı bir aykırı gençlik örneği. Konusu günümüzde hala güncel ve böyle olmaya da devam edecek; ergenliğin sancılı adımlarında yol alan bir genç kızın bakışından tanık olduğumuz bu kısa romanda, gençliğin ilk buhranlarını okuyoruz ve yer yer de asilik eylemlerine şahit oluyoruz. 

     

     

    Çoğumuz bu dönemi yaşadık ya da başındayız, belki de sonunda. Sonuçta her insan evladı sancılı olan bu dönemi yaşadı, yaşıyor ve yaşayacak. Kitap bu nedenle büyük bir kesime hitap ediyor. Sıkılmadan okuyabiliyorsunuz da. 

    Tokyo’nun banliyösünde yaşayan ve ismini bilmediğimiz bu kızın sadece bir gününü okuyoruz. Aslında on iki saatini desek daha doğru olur. Uyanıp uyuyana kadar onun kafasının içindeyiz; kafa karışıklığını ifade edişini, bazen de edemeyişini… çocukluğunun son demlerinde başlayan büyüme farkındalığını, topluma ve çevresine olan bakışını… ve birçok görüşünü sanki onu daha dün görmüşüz de muhabbet etmişiz gibi oturup dinliyoruz adeta. 

     

     

    Temasının genel anlamda bireyin huzursuzluğu olduğunu söyleyebiliriz. Ve bu birey büyüyor; büyümek de hiç kolay bir şey değil. Ani duygu değişimleri, benlikle ve çevreyle savaş, eleştirel görüşlerin kıyısında olmak ve dahası…. 60 sayfalık bu klasik ile tüm bunlara yakından bakma fırsatı sunuluyor. 

    Okumaya değer bir kitaptı :) 

     

    Yazarın diğer eserleri ve incelemeleri (İthaki Yayınları- Japon Klasikleri Dizisi):

    Yeşil Bambu ve Diğer Fantastik Öyküler 

    İnsanlığımı Yitirirken

     

     

    KAYNAK

    Dazai, Osamu (2022). Öğrenci Kız (Çev. İrem Akçay). İthaki Yayınları

    İçeriğin kapak görseli

     

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.