Japon Klasikleri 11: Ginza Hayaleti ve Diğer Gizem Öyküleri, Keikiçi Osaka

Japon Klasikleri 11: Ginza Hayaleti ve Diğer Gizem Öyküleri, Keikiçi Osaka
  • 1
    0
    0
    0
  •  

    Honkaku türünün öncülerinden biri olan Keikiçi Osaka yazdıklarıyla şöhrete kavuşamadan, 33 yaşında hayatını kaybediyor. 

    Doğaüstünden çok mantığın önemli bir rol oynadığı Honkaku, Japon dedektif ve gizem kurgusunun edebi bir alt türü aslında. Maalesef İkinci Dünya Savaşı’ndan önce bu türün halk için büyük bir huzursuzluk yarattığına inanılmış ve Osaka gibiler hor görülmüş. Yazdıklarının değersizleştirildiğini gören yazar da kollarını sıvayıp komediye yönelmiş, ama rağbet göremeden askere gönderilmiş… Sonra da hastalanıp ölmüş. Şu korkunç savaşlardan dolayı kaç insanın hayatı hayat olmaktan çıktı? İşte Osaka bu şanssızlıktan payını almış ne yazık ki… Fakat savaştan sonra suç ve dedektif türüne ilgi artmaya başlamış… 30 yıl sonra yazarın eserleri gün yüzüne çıkmaya başlamış ve insanlar sonunda Osaka’yı hak ettiği üne kavuşturmuş. Geç kalınmış bir şöhrete, bir gün ulaşabilmesi, belki şanslı olduğuna dair bir işarettir kim bilir? İthaki Yayınları’nın yazarı ve öykülerini diziye dahil etmelerine de çok sevindim. Dilimize kazandırılması sayesinde bizim ülkemizde de bilinen bir yazar olabilir artık kendileri…

     

     

    Ginza Hayaleti ve Diğer Gizem Öyküleri ise birbirinden tuhaf ve mükemmel dokuz hikayeden oluşuyor. Bunlar;

     

    Kitaba adını veren Ginza Hayaleti,

    Cenaze Lokomotifi,

    Fener Kulesi Canavarı,

    Gizemli Mağaza Katili,

    Hayalet Eş,

    Taş Duvarın Ruhu,

    Soğuk Gecenin Ardı,

    Tersane Katili ve

    Üç Akıl Hastası.

     

    Fark ettiniz mi bilmiyorum ama öykülerin başlıkları korkutucu ve gizemli görünüyor… Doğaüstü varlıklar bu kitaba yerleşmiş de bize göz kırpıyorlar sanki. İşte yazarı ve öykülerini ilginç kılan da bu; kendisi tuhaflıkların ve gizemlerin içinde mantık aramayı seviyor ve biz okurlara da bunu göstermeye çalışıyor. 

    Her öykünün başında gerilim zirvesine tırmanırken birden yere çakılmak gerçekten garip bir duygu. Neden böyle hissettiğimi açıklamak, bu kitabı okumuş olan bana ve okumamış olan sizlere ayıp olur. Oluşan merakınızı ve ilginizi kitaba bırakıyorum artık. Maalesef birçok platformda kitabı olduğu gibi sunan insanların görüşlerine denk geldim. Kitabı yorumlamak ne zaman özetini çıkarmak oldu bilmiyorum…

    En sevdiklerim ise Cenaze Lokomotifi, Soğuk Gecenin Ardı, Hayalet Eş, Ginza Hayaleti, Gizemli Mağaza Katili ve Üç Akıl Hastası oldu. (Sıralama en çok beğendiğimden başlıyor.)

    Eğer okuduysanız Sherlock Holmes izleri de görebiliyorsunuz. Kanlı cinayetleri, canavarları ve hayaletleri okurken bu suçların yaşandığı ortamların basitliği de Osaka’nın ne kadar mükemmel bir yazar olduğunu da kanıtlar nitelikte. Gotik bir tarza sahip olmadığı halde tuhaf olan bu öyküleri okumak güzeldi benim için. 

     

    Keikiçi Osaka’nın eserini okumadan önce, Japon polisiyesinin ilk örneklerini kaleme alan Edogawa Rampo ve Şiro Hamao’nun kitaplarını da okumanızı tavsiye ederim. Bu üç yazar, savaştan önceki zamanlarda suç ve dedektif hikayelerinin temelini attılar. Japon klasikleri dizisinde üçünün de kitabının bulunması ne hoş bir şey :)

    Kitabın kapağına aşık olduğumu söylememe gerek yok sanırım. İthaki Yayınları'na emekleri için çok teşekkür ediyorum. 

    Japon klasikleri dizisinin kapaklarını seven arkadaşlar için de şuraya bir link bırakıyorum; Kayıp Rıhtım: İlgi Çekici İllüstrasyonlar  

     

    Ayrıca bakabilirsiniz:

    Japon Klasikleri 3: Şeytanın Çırağı, Şiro Hamao

    Japon Klasikleri 6: Aynalar Cehennemi Ve Diğer Öyküler, Edogawa Rampo

     

     

    Kaynak:

    Osaka, Keikiçi (2022). Ginza Hayaleti ve Diğer Gizem Öyküleri (Çev. Edanur Adalıoğlu). İthaki Yayınları 

    Kapak görseli

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.